11 august, 18:06
241
0
Oficialii libanezi, avertizaţi în iulie privind riscurile unei explozii în port
11 august, 18:06
241
0

Responsabilii securității libaneze i-au avertizat luna trecută pe premier și pe președinte că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate în portul din Beirut și că puteau distruge Capitala în caz de explozie, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Foto: news.ro

La doar două săptămâni după aceste avertismente, produsele chimice au provocat o explozie care a devastat portul din Beirut, a ucis 163 de persoane, a rănit mai mult de 6.000 de oameni și a distrus multe clădiri, potrivit autorităților municipale, transmite Știri.md cu referire la news.ro

Un raport al Direcției generale a Securității de Stat despre evenimentele care au dus la explozie include o scrisoare privată adresată președintelui libanez Michel Aoun și prim-ministrului Hassan Diab pe 20 iulie. 

Deși conținutul acestei scrisori nu a fost reprodus în raportul consultat de Reuters, un responsabil de la securitate a declarat că ea rezuma rezultatele unei anchete judiciare începută în ianuarie care concluziona că produsele chimice trebuie imediat controlate. 

Reuters nu a putut confirma această descriere a scrisorii. 

Raportul securității de stat, care confirmă corespondența către președinte și premier, nu a fost făcut public anterior. 

"Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, ar fi putut fi folosit într-un atac terorist", a declarat un oficial pentru Reuters. 

"La capătul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităților", a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului și președintelui de Direcția generală a Securității de Stat, care supraveghează portul.  

"I-am prevenit că asta ar putea distruge Beirutul dacă explodează", a spus oficialul, care a fost implicat în redactarea scrisorii și nu a vrut să-și dezvăluie numele. 

Președinția și guvernul nu au făcut niciun comentariu referitor la scrisoarea din 20 iulie. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter