main logo
463

Oficial: Rusia este deschisă la negocieri de pace cu Ucraina, cu anumite condiţii

Rusia este dispusă să participe la un summit cvadripartit la Paris, pentru a debloca procesul de pace în Ucraina, însă pune anumite condiţii stricte, a declarat vineri Iuri Uşakov, consilier de rang înalt la Kremlin, citat de Reuters.

Oficial: Rusia, deschisă la negocieri de pace cu Ucraina

Conflictul între forţele ucrainene luptă şi separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas s-a soldat cu peste 13.000 de morţi începând din 2014, iar ciocnirile sporadice continuă în ciuda unui armistiţiu, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa au negociat ultima oară în octombrie 2016 pentru implementarea acordului de pace de la Minsk, din 2015, dar nu au reuşit să convină asupra unei încetări permanente a focului.

"Credem că o astfel de reuniune ar trebui să aibă loc şi că se poate întruni la Paris, aşa cum a propus preşedintele francez (Emmanuel) Macron", a spus Uşakov. 

El a adăugat că nu s-a stabilit încă data şi nu a exclus să fie în octombrie, însă a precizat că Moscova pune trei condiţii prealabile: soluţionarea chestiunii dezangajării forţelor în trei locaţii din Donbas; trebuie convenită formularea unui statut special pentru regiunea Donbas; în fine, trebuie să existe un acord preliminar privind concluziile summitului.

După schimbul de prizonieri de săptămâna trecută, există speranţe mai mari privind ameliorarea relaţiilor între Rusia şi Ucraina. 

Uşakov a apreciat că este vorba de "o acţiune foarte importantă", care ar putea facilita legăturile bilaterale. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase, tot vineri, că aşteaptă o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, luna aceasta, iar negocierile de pace pentru Donbas ar urma să aibă loc tot în septembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării