main logo
692

Obiecte radioactive periculoase, găsite după incidentul nuclear din Rusia

Urmările testului nuclear eşuat din 8 august, care a dus la moartea a 5 oameni, continuă să fie dezvăluite în presa rusă.

Rusia: Obiecte radioactive periculoase, găsite după incidentul nuclearFoto: stirileprotv.ro

Obiecte care ar putea fi radioactive şi extrem de periculoase pentru oameni au fost găsite în nordul Rusiei, după incidentul nuclear de la baza Nionoksa, afirmă Moscow Times. 

Sursele oficiale nu au precizat despre ce obiecte este vorba. Testul eşuat din 8 august a dus la o creştere a nivelului radioactivităţii în zona oraşului Severodvinsk, iar testele au indicat prezenţa unor izotopi de stronţiu, bariu şi lantan, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk dinregiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare, a anunţat Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet). 

Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametri normali după incidentul de joi, dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp.

Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori.

Ministerul Apărării rus a comunicat că au decedat două persoane. Ulterior, Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma unui test eşuat, iar alţi trei au fost răniţi. 

Ministerul Apărării de la Moscova a clasificat informaţiile despre acest incident, iar comunicatul despre creşterea nivelului de radiaţii a fost retras de pe internet.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării