main logo
1374

O nouă tornadă s-a format în Călărași

O nouă tornadă s-a format în județul Călărași, județ aflat luni sub vertizare de Cod Roșu de vânt cu puternic, cu „aspect tornadic” și ploi torențiale.

O nouă tornadă s-a format în Călărași

Tornada s-a format în zona localității Cuza Vodă, în jurul orei 19:00 și a fost pozată de Gabriela Ispas, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro

Imaginea a fost distribuită și de pagia de Facebook a Consiliului Județean Călărași.

Localitatea Dajna, din județul Călărași, a fost afectată de o tornadă uriașă, pe 30 aprilie. Au fost afectate mai multe locuințe, iar un autocar plin cu pasageri a fost luat de vârtej, fiind rănite 5 persoane. 

Tot în cursul serii de luni, 6 mai, mai multe localități din județul Călărași au fost lovite de grindină. 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, luni, că nu s-au înregistrat apeluri la 112 în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, în contextul avertizării meteorologice cod roşu.

″În contextul avertizării meteorologice cod roşu caracterizat de vânt cu viteze de peste 100-110km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale, până în acest moment, la nivelul judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi nu s-au înregistrat apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care să necesite intervenţia echipajelor de pompieri. Pompierii militari rămân la datorie, iar în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, vor interveni cu promptitudine în sprijinul populaţiei şi autorităţilor din zonele aflate sub incidenţa vremii nefavorabile”, se precizează într-un comunicat al IGSU.

Autorităţile judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi au emis luni mesaje de avertizare către populaţie prin sistemul RO-ALERT şi au activat grupele operative ale ISU, fiind dispuse măsuri de mobilizare imediată a forţelor şi mijloacelor de intervenţie, în contextul avertizării meteo de cod roşu care viza fenomene meteorologice imediate - vânt cu peste 100-110 km/h, cu aspect tornadic.

IGSU preciza că, în cazul apariţiei situaţiilor de urgenţă, peste 180 de pompieri militari cu 100 de autospeciale şi mijloace tehnice sunt pregătiţi să acţioneze în sprijinul populaţiei. Totodată, personal din turele libere a fost alertat, pentru situaţia în care ar fi fost necesară suplimentarea forţelor de intervenţie.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, IGSU recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise care asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, se recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării