main logo
408

O nouă reuniune a Consiliului de Securitate privind Venezuela

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va ţine marţi - pentru prima dată la solicitarea europenilor - o reuniune privind Venezuela, unde opoziţia se apropie de armata americană după ce nu a reuşit să zdruncine sprijinul militarilor pentru Nicolas Maduro, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

O nouă reuniune a Consiliului de Securitate privind Venezuela

În cursul acestei reuniuni cu uşile închise, vor fi audiate prezentările făcute de doi secretari generali adjuncţi ai ONU, americana Rosemary DiCarlo (afaceri politice) şi britanicul Mark Lowcock (probleme umanitare), potrivit surselor. Sesiunea va permite, de asemenea, o trecere în revistă a ultimei reuniuni, de la 6 şi 7 mai de la San Jose, a Grupului de contact internaţional (GIC) asupra Venezuelei reunind ţări europene şi latino-americane, a precizat un diplomat, transmite Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

Ultima reuniune a Consiliului de Securitate privind Venezuela a avut loc la 10 aprilie şi a fost solicitată, ca şi precedentele, de Washington.

Publică, ea a fost marcată de un apel al vicepreşedintelui SUA, Mike Pence, la o schimbare de regim în Venezuela. Mike Pence a anunţat la acea dată un viitor proiect de rezoluţie pentru recunoaşterea de către Naţiunile Unite a lui Juan Guaido ca singur conducător, inclusiv revocarea ambasadorului actual.

Potrivit unor diplomaţi, această iniţiativă americană nu s-a concretizat.

Recunoscut preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, printre care Statele Unite şi o mare parte a Uniunii Europene, Juan Guaido i-a cerut recent reprezentantului său la Washington, Carlos Vecchio, să intre în contact cu Comandamentul american pentru America de Sud (SOUTHCOM), în timp ce Washingtonul continuă să ameninţe cu recurgerea la forţă.

După revolta eşuată de la 30 aprilie şi ofensiva puterii împotriva "trădătorilor" la originea încercării de rebeliune, situaţia pe teren pare să se fi schimbat în favoarea autorităţilor, opoziţia întâmpinând dificultăţi în mobilizarea manifestanţilor. Disputa politică dintre Nicolas Maduro şi Juan Guaido durează de trei luni şi jumătate, notează AFP.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării