main logo
1092

O miliardară vietnameză, condamnată pe viață pentru fraude financiare

Un tribunal din Vietnam i-a acordat, joi, o condamnare pe viață miliardarei vietnameze Truong My Lan pentru acuzații de fraudă financiară. Aceasta a fost deja condamnată la moarte, în aprilie, într-un alt proces.

O miliardară vietnameză, condamnată pe viață pentru fraude financiareFoto: digi24.ro

Lan, președinta grupului de dezvoltare imobiliară Van Thinh Phat Holdings, a fost găsită vinovată de obținerea de proprietăți prin fraudă, spălare de bani și transferuri ilegale de bani transfrontaliere, conform ziarului de stat Tuoi Tre, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Ea se numără printre directorii de afaceri și oficialii de stat de înalt nivel închiși în cadrul campaniei anticorupție de lungă durată din țara condusă de comuniști. Companiile lui Lan au fost acuzate că au strâns ilegal peste 30 de trilioane de dongi (1,2 miliarde de dolari) din emiterea de obligațiuni pentru investitori, conform unei declarații a poliției publicate înainte de proces.

Truong My Lan a fost, de asemenea, acuzată că a transferat ilegal 4,5 miliarde de dolari în și din Vietnam și a spălat 445 de trilioane de dongi (18,1 miliarde de dolari), potrivit aceleiași surse. 

Judecătorii au spus că Lan a recunoscut multe dintre infracțiunile sale, dar a respins acuzațiile că ar fi dirijat emisiunea de obligațiuni, a raportat Tuoi Tre. 

Reuters nu a reușit să contacteze imediat avocații săi pentru comentarii.

În aprilie, Lan a fost condamnată la moarte într-un proces separat, după ce a fost găsită vinovată de delapidare, luare de mită și încălcări ale regulilor bancare într-o fraudă financiară de 304 trilioane de dongi, cea mai mare din istoria țării.

Arestarea ei în 2022 a declanșat retrageri masive la una dintre cele mai mari bănci private din țară, Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), care se afla în centrul fraudei și era deținută în mare parte de Lan prin intermediul interpușilor săi. 

Documentele examinate de Reuters au arătat că banca centrală a Vietnamului a băgat, până în aprilie, 24 de miliarde de dolari în „împrumuturi speciale” către SCB, într-o acțiune de salvare „fără precedent”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării