main logo
520

O femeie medic din Olanda, achitată într-un caz de eutanasie

Justiţia olandeză a achitat miercuri o femeie medic acuzată de faptul că a eutanasiat în 2016 o pacientă atinsă de maladia Alzheimer fără să se asigure suficient de consimţământul acesteia, un caz fără precedent în Olanda, relatează AFP.

O femeie medic din Olanda, achitată într-un caz de eutanasieFoto: twitter.com

”Conchidem că toate exigenţele legislaţiei cu privire la eutanasie au fost îndeplinite. În consecinţă, suspecta este achitată de toate acuzaţiile”, a anunţat judecătoarea  Mariette Renckens, la Haga, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

”Credem că, dată fiind starea de demenţă profundă a pacientei, medicul nu avea nevoie să verifice dorinţa acesteia de a fi eutanasiată”, a precizat ea.

Pacienta, în vârstă de 74 de ani, şi-a exprimat iniţial dorinţa de a fi eutanasiată. Însă ea ar fi dat ulterior semnale amestecate cu privire la dorinţa de a muri.

Medicul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită şi care lucra la vremea respectivă într-un azil de bătrâni, a pus un sedativ în cafeaua pacientei, care a fost necesar să fie imobilizată de membri ai familiei după ce a început să se zbată.

După ce a aflat că este atinsă de maladia Alzheimer, femeia a redactat o declaraţie scrisă în care cerea să fie eutanasiată.

Medicul, în prezent vârstă de 68 de ani şi pensionar, a fost acuzat că a ”presupus că femeia voia în continuare să moară, fără să verifice acest lucru întrebând-o”, după apariţia maladiei neurodegenerative.

Parchetul, care nu a cerut vreo pedeapsă împotriva sa, aprecia că medicul ar fi trebuit să poarte o discuţie ”mai profuncă” cu pacienta.

”Această cerere de eutanasiere a fost făcută atunci când pacienta era încă în deplinătatea facultăţilor”, a subliniat judecătoarea.

”Acum vom studia alternativ verdictul şi vom decide mai târziu dacăvim face apel sau nu”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a parchetului, Sanne van der Harg.

Olanda a devenit în 2002 prima ţară din lume care a legalizat eutanasia, urmată la scurt timp de Belgia.

Eutanasia este autorizată de legea olandeză doar în condiţii stricte. Cel puţin doi medici trebuie să certifice faptul că nu există altă soluţie rezonabilă pentru pacient şi că suferinţa îi este de nesuportat şi fără vreo speranţă de ameliorare.

În 2018, 6.126 de persoane au decis să recurgă la eutanasie în Olanda, reprezentând 4% din decesele înegistrate în ţară, potrivit ultimelor date prezentate de către Comitetul regional de supraveghere a eutanasiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării