main logo
634

O barcă pe care au murit sute de oameni va fi expusă la Veneția

Epava celui mai grav naufragiu din Marea Mediterană, în care peste 800 de migranţi şi-au pierdut viaţa în aprilie 2015, va fi expusă la Veneția.

O barcă pe care au murit sute de oameni va fi expusă la Veneția

Bienala de artă contemporană se deschide sâmbătă la Veneţia ca o invitaţie la reflecţie privind unul dintre cele mai importante fenomene ale secolului XXI, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

În noaptea de 18 spre 19 aprilie 2015, barca de pescuit la bordul căreia se aflau circa o mie de migranţi s-a lovit de o navă cargo portugheză trimisă în ajutor şi s-a scufundat, sub privirile îngrozite ale echipajului care nu a putut salva decât 28 de persoane.

Guvernul italian de la acea vreme, condus de Matteo Renzi (centru-stânga), a cheltuit 10 de milioane de euro pentru a recupera epava, aflată la 370 de metri adâncime, şi pentru o aduce în 2016 în Sicilia în încercarea de a identifica victimele şi de a le oferi o înmormântare demnă.

Zeci de medici legişti au fost trimişi pentru a participa la examinarea a 800-900 de victime. Ei au găsit documente din Sudan, Somalia, Mali, Gambia, Etiopia, Senegal, Coasta de Fildeş, Eritreea, Guineea Bissau şi Bangladesh.

Ei au găsit de asemenea săculeţi cu pământ pe care unii dintre migranţi l-au luat din ţările lor de origine şi un carnet de note pe care un adolescent l-a cusut de haine ca paşaport al unei noi vieţi.

Victimele sunt acum îngropate în diferite cimitire din Sicilia iar epava, care iniţial urma să fie distrusă, a fost în cele din urmă păstrată pentru a face parte din proiectul “Grădina memoriei” în Sicilia.

Între timp, artistul elveţian Christoph Buchel a obţinut permisiunea autorităţilor italiene şi a Comitetului din 18 aprilie - care reprezintă victimele - să transporte şi să expună epava la Veneţia, ca parte a proiectului său “Barca Nostra” (Barca noastră).

La Bienala din 2015, artistul a stârnit o controversă după ce a instalat o moschee într-o biserică veche din Veneţia.

Epava a ajuns la Veneţia, unde oferă un contrast izbitor cu palatele bizantine elegante şi podurile din oraşul dogilor. Ea este expusă la Arsenale, uriaşul şantier naval veneţian.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării