main logo
523

Noul şef al Pentagonului, mesaj îngrijorător pentru Europa de Est

Noul șef al Pentagonului, Patrick Shanahan, care i-a succedat marți lui Jim Mattis, a pus China în fruntea priorităților sale, excluzând Rusia din topul grijilor SUA.

Noul şef al Pentagonului, mesaj îngrijorător pentru Europa de Est

Noul șef al Pentagonului, Patrick Shanahan, care i-a succedat marți lui Jim Mattis, a pus China în fruntea priorităților sale, a arătat miercuri un oficial din ministerul american al apărării, citat de Rador, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Fost cadru la Boeing, însărcinat din 2017 de Mattis să amelioreze procesul de achiziții al Pentagonului, Patrick Shanahan nu are nicio experiență politică.

În timpul unei reuniuni din cursul dimineții cu principalii oficiali ai Pentagonului, Shanahan “a spus echipei să-și concentreze eforturile pe punerea în practică a strategiei de apărare națională”, elaborată de predecesorul lui, Jim Mattis, a precizat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Ministrul interimar le-a spus: “Țineți minte: China, China, China”, a adăugat el, indicând o orientare ușor diferită de cea al lui Mattis, care a demisionat pe 20 decembrie din cauza dezacordurilor profunde cu președintele Donald Trump și care desemnase China, dar și Rusia, ca principalii adversari ai Statelor Unite.

"În 2019, strategia de apărare națională va rămâne ghidul nostru”, a scris pe Twitter dl Shanahan în cursul dimineții.

Fostul număr doi de la Pentagon, numit de Trump să-i succeadă de la 1 ianuarie dlui Mattis, care prevăzuse o perioadă de tranziție de două luni, urma să meargă în jurul prânzului la Casa Albă la un consiliu de miniștri care “ar putea” fi urmat de o întâlnire separată cu dl Trump, a precizat oficialul care a cerut anonimatul.

Pe de altă parte, Shanahan l-a însărcinat pe directorul financiar al Pentagonului, David Norquist, să-și asume funcțiile de număr doi interimar al Pentagonului.

''Sunt încântat să anunţ că subsecretarul nostru foarte talentat Patrick Shanahan va prelua ca interimar postul de secretar al apărării începând din 1 ianuarie 2019. Patrick are o mare listă de reuşite ca subsecretar al apărării şi mai înainte la Boeing. El va fi genial !'', a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Mattis şi-a dat joi demisia, la o zi după ce Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, proclamând totodată înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis a apreciat că ''forţa'' Statelor Unite este ''indisolubil legată'' de forţa unui sistem ''complet şi unic'' realizat împreună cu aliaţii Washingtonului, declaraţii ce par să contrasteze cu gândirea lui Trump, care crede că alte state profită de pe urma leadership-ului american.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării