main logo
534

Noul premier israelian s-a întâlnit pentru prima dată cu Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis vineri premierului israelian, Naftali Bennett, că şi-ar dori ca noul cabinet de miniştri israelian să promoveze o politică de continuitate în relaţia cu Rusia, cu ocazia primei lor întâlniri oficiale de când Bennett şi-a preluat funcţia de şef al guvernului în luna iunie, potrivit EFE şi RIA Novosti.

Noul premier israelian s-a întâlnit pentru prima dată cu Vladimir PutinFoto: Profimedia

„De obicei avem multe probleme pe care putem şi trebuie să le rezolvăm. Sper foarte mult ca, în pofida luptelor politice interne, inevitabile în orice stat, guvernul dumneavoastră să ducă o politică de continuitate în privinţa relaţiilor ruso-israeliene”, a declarat Putin, primindu-l pe prim-ministrul israelian la reşedinţa sa Bociarov rucei din Soci, celebră staţiune situată pe coasta rusă a Mării Negre, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia a dezvoltat o „relaţie destul de profesionistă şi de încredere” cu guvernul precedent condus de premierul Benjamin Netanyahu, cu care preşedintele rus a avut numeroase întâlniri şi sincronizare în multe dosare.

Cuvintele siropoase care colorează prietenia dintre Israel și Rusia 

Vizita lui Bennett în Rusia coincide cu aniversarea a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, a spus liderul rus, potrivit afirmaţiilor sale difuzate de Kremlin.

În acest context, Vladimir Putin a reamintit că Israelul găzduieşte poate cea mai mare comunitate de rusofoni (vorbitori de limbă rusă) din străinătate, aproximativ un milion de persoane, imigranți sau descendenţi ai imigranţilor din ţările fostei URSS, transmite Agerpres.

„În orice caz, suntem încântaţi să-l vedem pe şeful guvernului israelian în Rusia. Bine aţi venit!”, a spus Vladimir Putin, felicitându-l pe Bennett pentru noua sa funcţie.

Naftali Bennett a afirmat la rândul său că israelienii îl consideră „un prieten foarte apropiat” pe preşedintele rus. „În cei peste 20 de ani aţi întărit legăturile dintre ţările noastre şi le-aţi ridicat la acest nivel. Aş dori să vă spun, în numele întregii ţări, al tuturor cetăţenilor, că vă vedem ca pe un prieten foarte apropiat şi adevărat al statului Israel”, a mai spus premierul israelian.

„Legăturile între Rusia şi Israel reprezintă un element important al politicii externe israeliene”, a subliniat Bennett înainte de plecarea sa spre Soci, făcând referire la statutul special al Rusiei în regiune şi rolul său internaţional.

profimedia-0639204676

Programul nuclear iranian și conflictul din Siria, printre dosarele fierbinți care se află pe masa discuțiilor dintre Bennett și Putin

Premierul israelian a declarat că doreşte să discute cu Vladimir Putin despre situaţia din Siria şi eforturile destinate limitării programului nuclear iranian.

Preşedintele rus a subliniat că Rusia şi Israelul menţin contacte cu privire la lupta împotriva terorismului în Siria.

„Depunem eforturi pentru restabilirea statalităţii Siriei, pentru consolidarea ei. Sunt aspecte problematice aici, sunt multe. Dar există puncte de convergenţă şi posibilităţi de cooperare. În special pe probleme legate de combaterea terorismului”, a mai spus Putin.

Un element important al relaţiilor dintre Rusia şi Israel a fost coordonarea militară în timpul atacurilor pe care Israelul le desfăşoară frecvent în Siria (al cărui guvern este susţinut de Moscova) împotriva ţintelor iraniene sau a poziţiilor miliţiilor şiite asociate cu Teheranul.

Este de aşteptat ca premierul israelian să insiste asupra programului nuclear iranian la discuţiile cu liderul rus. De altfel, la sfârşitul lunii septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Bennett a acuzat Iranul că a depăşit „toate liniile roşii” şi a reafirmat că statul israelian „nu va permite” Teheranului să se doteze cu armă atomică.

Rusia face parte dintre semnatarii acordului din 2015 de la Viena asupra programului nuclear al Iranului, alături de Germania, China, SUA, Franţa şi Marea Britanie.

SUA, în timpul administrației conduse de Donald Trump (2017-2021), s-au retras trei ani mai târziu din acest acord destinat să limiteze programul nuclear al Iranului, dar succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, a transmis în repetate rânduri că doreşte să revină la masa negocierilor. 

Președintele Biden a criticat politica iraniană a predecesorului său, considerând-o un eşec. În acelaşi timp, Joe Biden a pus nişte condiţii precise Iranului, spunând că dacă Teheranul reîncepe să respecte prevederile acordului, Statele Unite revin în cadrul său. 

Biden a alimentat astfel un fel de joc diplomatic în care fiecare dintre părţi s-a invitat reciproc să facă primul pas, după cum nota în vară The New York Times. 

Negocierile privind relansarea acordului au fost reluate în aprilie la Viena, dar sunt suspendate din iunie după alegerea preşedintelui iranian ultraconservator Ebrahim Raisi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării