main logo
615

Noul manual de luptă al ISIS. Tehnici detaliate de gherilă pentru combatanții islamiști

Publicația online a Statului Islamic, al-Naba, a oferit instrucțiuni detaliate referitoare la modul de derulare a operațiunilor militare ale ISIS, după ce organizația a pierdut teritoriile vaste pe care le controla anterior în Irak și Siria.

Manualul de luptă ISIS: Care sunt tehnicile pentru combatanții islamiștiFoto: libertatea.ro

Acum combatanților ISIS li se cere să adopte tehnici de gherilă și să evite înfruntarea deschisă cu un adversar mai puternic, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Instrucțiunile publicate în ultimele săptămâni de către al-Naba încurajează militanții Statului Islamic să folosească pe scară largă operațiunile de tip ”hit and run” (”lovește și fugi”), adică să preia temporar controlul unor orașe slab apărate astfel încât pierderile să fie cât mai mici. 

Câtă vreme dețin controlul, mujahedinii trebuie să aibă grijă să pună mâna pe armele victimelor, să obțină bani, alimente și medicamente înainte de a părăsi localitatea dacă un contraatac este iminent. 

Această strategie ar menține atenția mediatică asupra ISIS, ar submina încrederea populației în autoritățile statelor atacate și, în consecință, ar oferi posibilități de recrutare a unor noi soldați pentru Statul Islamic. 

Analiștii susțin că noua tactică a ISIS s-a dovedit, până acum, una de succes, mai ales că au fost lovite ținte din regiuni ale globului care, până acum, nu au avut de suferit de pe urma califatului condus de Abu Bakr al-Baghdadi. 

”Realitatea tristă este că ISIS este încă foarte periculos. Deține insturmentele și bazele pentru a provoca insurgențe în întreaga lume”, a declarat Rita Katz, director executiv al SITE Intelligence Group. 

Statul Islamic își extinde regiunile în care operează În ultima vreme, s-au înmulțit atacurile de acest tip ale ISIS. În aprilie, orașul libian Fuqaha a fost controlat timp de câteva ore de militanții Statului Islamic, care l-au ucis pe liderul consiliul local și au incendiat sediul gărzii municipal înainte de a se întoarce la bază. 

Pe 18 aprilie, ISIS a revendicat primul atac în Republica Democratică Congo anunțând totodată înființarea provinciei Africa Centrală a califatului.

Pe 10 mai, ISIS a anunțat că a început să atace militari indieni în provincia indiană Kashmir. Alte operațiuni revendicate de ISIS ar fi avut loc în Afghanistan, Niger, Somalia, Egipt, Pakistan, Sri Lanka și Cecenia. 

Noul manual de luptă al ISIS arată că organizația este în penurie de bani și combatanți deoarece, după pierderea teritoriilor din Siria și Irak, au fost pierdute și fondurile obținute din taxarea populației și din comercializarea petrolului. 

Acum Statul Islamic își disipează operațiunile pe un teritoriu mult mai mare, dar la o scară mai redusă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării