main logo
877

Noua bancnotă de 100 de ruble emisă de Moscova, respinsă de bancomate

Noua bancnotă de 100 de ruble a Rusiei nu va fi introdusă în circulație prea curând din cauza dificultăților cauzate de ieșirea de pe piața rusă a furnizorilor occidentali de bancomate și de servicii la punctele de vânzare din cauza războiului din Ucraina, relatează cotidianul economic Kommersant, preluat de The Moscow Times.

Noua bancnotă de 100 de ruble emisă de Moscova, respinsă de bancomateFoto: libertatea.ro

Banca Centrală a Rusiei a introdus joi noua bancnotă de 100 de ruble – care înfățișează Turnul Spasskaia al Kremlinului, pe față, și Memorialul Rzhev al soldatului rus, pe verso – cu o durabilitate mai mare și caracteristici de securitate îmbunătățite, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Îngrijorările legate de punerea în circulație a noii bancnote au apărut după ce NCR și Diebold Nixdorf, cei mai importanți producători americani de ATM-uri și terminale pentru puncte de vânzare (POS-uri), au părăsit Rusia ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

„Având în vedere situația geopolitică, este greu de imaginat că dezvoltarea (de ATM-uri și de servicii, n.r.) pentru piața rusă va fi o prioritate”, a scris Kommersant, citând o sursă anonimă de pe piața de plăți.

Sursele publicației economice au avertizat că noile bancnote ar putea fi imposibil de utilizat din cauza refuzului furnizorilor de servicii de a emite actualizări pentru acestea.

Adjunctul șefului Băncii Centrale, Serghei Belov, a declarat că va dura între șase luni și un an pentru ca bancomatele și casele de marcat din Rusia să își actualizeze echipamentele care să recunoască noile bancnote.

Asociația Băncilor din Rusia, un ONG care reprezintă interesele a 145 de membri, a cerut în această primăvară amânarea introducerii noilor bancnote, potrivit Kommersant. 

Asociația estimează că 60% dintre bancomatele rusești și toate casele de marcat sunt importate.

Rusia a introdus ultima dată o monedă nouă, concepută în cupiuri de 200 și 2.000 de ruble, în anul 2017. Banca Centrală a Rusiei intenționează să introducă anul viitor bancnote de 1.000 și 5.000 de ruble.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării