main logo
646

Norvegia ar putea ridica un gard de-a lungul graniței cu Rusia

Autoritățile norvegiene iau în considerare posibilitatea construirii unui gard la granița cu Rusia, a declarat ministrul Justiției din țară, Emily Enger Mehl. Potrivit acesteia, gardul ar putea fi ridicat de-a lungul întregii frontiere terestre de 198 de kilometri sau al unei părți din ea.

Norvegia ar putea ridica un gard de-a lungul graniței cu RusiaImagine simbol

„Gardul de frontieră este foarte interesant nu numai pentru că poate servi ca element de descurajare, ci și pentru că conține senzori și tehnologie pentru detectarea persoanelor care se apropie de graniță. Acum, poate, un astfel de gard va deveni realitate în Norvegia. Această măsură poate fi relevantă pentru întreaga frontieră sau pentru o parte a acesteia”, a spus ministrul într-un interviu pentru postul NRK, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Norvegia s-a inspirat din exemplul Finlandei, care în viitorul apropiat plănuiește să construiască 200 km de garduri la granița cu Federația Rusă.

Potrivit lui Mehl, autoritățile iau în considerare alte măsuri, inclusiv creșterea numărului de polițiști de frontieră și întărirea controalelor la singurul punct de control auto, Storskog (pe partea rusă, Borisoglebsk).

Norvegia a construit un gard de 200 de metri și 3,5 metri înălțime la acest punct de trecere a frontierei, după un aflux de peste 5.000 de refugiați din Siria, Afganistan și Irak din Rusia în 2015.

Anul trecut, poliția norvegiană a raportat că de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina au existat doar trei cazuri de trecere ilegală a frontierei din partea rusă, relatează NRK.

Cea mai cunoscută a fost trecerea ilegală a frontierei de către fostul comandant al uneia dintre unitățile PMC Wagner, Andrei Medvedev, în ianuarie 2023.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării