main logo
763

Noi reguli privind criptomonedele în UE: Se introduc cerinţe băncilor

Parlamentarii Uniunii Europene au susţinut marţi un proiect de lege pentru a implementa ultima etapă a regulilor de capital bancar, adăugând cerinţe ”prohibitive” pentru a acoperi riscurile legate de criptoactive, transmite Reuters.

Noi reguli privind criptomonedele în UE: Se introduc cerinţe băncilor

Comisia pentru afaceri economice a Parlamentului European a aprobat un proiect de lege pentru implementarea regulilor de capital Basel III din ianuarie 2025, deşi a susţinut mai multe amânări temporare pentru a oferi băncilor mai mult timp să se adapteze, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări adoptă măsuri similare, dar comisia a folosit proiectul de lege pentru a introduce noi elemente, inclusiv obligarea băncilor să deţină suficient capital pentru a acoperi în totalitate deţinerile de criptoactive.

”Băncilor li se va cere să deţină un euro din propriul capital pentru fiecare euro pe care îl deţin în cripto”, a declarat Markus Ferber, un membru de centru-dreapta german al comitetului.

Măsura, o măsură provizorie în aşteptarea unei noi legislaţii a UE, este în conformitate cu recomandările autorităţilor bancare globale.

”Astfel de cerinţe prohibitive de capital vor ajuta la prevenirea răspândirii instabilităţii din lumea criptografică în sistemul financiar”, a spus Ferber.

Asociaţia pentru Pieţele Financiare din Europa (AFME), un organism din industrie, a declarat că proiectul de lege nu conţine nicio definiţie a activelor cripto şi ar putea ajunge să fie aplicat şi titlurilor de valoare tokenizate, scrie News.ro.

Statele UE au aprobat deja versiunea lor a proiectului de lege, iar parlamentarii vor negocia acum un text final cu statele membre, fiind aşteptate noi modificări.

Băncile străine care operează prin sucursale din UE vor urmări îndeaproape discuţiile.

Statele UE au adoptat o abordare mai permisivă în ceea ce priveşte momentul în care băncile străine care deservesc clienţii din bloc ar trebui să deschidă o sucursală sau să transforme o sucursală într-o filială cu capitalizare mai mare, parlamentarii UE adoptând marţi o linie mai dură.

UE este dornică să construiască ”autonomie strategică” pe pieţele de capital, deoarece se confruntă cu un centru financiar concurent la uşa sa, după Brexit.

AFME a spus că va fi important să se evite ”impactul negativ semnificativ” al înăspririi accesului UE la pieţele internaţionale şi serviciile transfrontaliere.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării