main logo
318

Noi negocieri pe tema Siriei au început în Kazahstan

Delegaţiile Iranului, Turciei şi Rusiei au sosit joi în Kazahstan pentru o nouă sesiune de negocieri de pace asupra Siriei, în prezenţa emisarilor regimului de la Damasc şi rebelilor, informează AFP.

Noi negocieri pe tema Siriei au început în Kazahstan

Întâlniri bilaterale şi trilaterale sunt programate joi în capitala acestei ţări din Asia Centrală, urmând ca vineri să aibă loc o sesiune plenară, a precizat Ministerul de Externe kazah.

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, este de asemenea aşteptat la aceste negocieri, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Discuţiile ar urma să vizeze regiunea siriană Idlib (nord-vest), aflată sub controlul grupării Hayat Tahrir al-Sham (fostul Front al Nusra), dominată de fosta ramură siriană a Al Qaida.

Acest proces ilustrează rolul vital al Moscovei, a cărei intervenţie militară în septembrie 2015 a permis regimului Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să schimbe situaţia în favoarea acestuia, comentează AFP.

Ultima regiune care scapă controlului regimului, Idlib a evitat până acum o ofensivă datorită unui acord semnat în septembrie de către Rusia, aliata Damascului, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli. Dar bombardamentele regimului s-au intensificat de când Hayat Tahrir al-Sham a preluat controlul total asupra regiunii în luna ianuarie.

Schimburile de prizonieri şi distribuirea ajutoarelor umanitare urmează de asemenea să fie discutate cu acest prilej.

Iniţiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului recent redenumită Nursultan, a eclipsat treptat negocierile sub egida ONU între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţie, care nu au putut să identifice o soluţie definitivă la războiul soldat cu peste 370.000 de morţi din 2011.

Negocierile de la Astana se desfăşoară la iniţiativa Rusiei şi Iranului, aliaţii Damascului, în coordonare cu Turcia, susţinătoarea unor grupări rebele, fără implicarea Washingtonului.

Cu toate acestea, ultimele runde de negocieri au dat puţine rezultate şi Rusia pledează asupra formării unui comitet constituţional în Siria care să relanseze procesul politic de soluţionare a conflictului.

Potrivit planului ONU, acest comitet ar urma să aibă în componenţa sa 150 de membri: 50 aleşi de putere, 50 din partea opoziţiei şi 50 numiţi de emisarul ONU.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării