main logo
633

Noi dovezi ale Holocaustului în România: O groapă comună, descoperită

O groapă comună în care s-au găsit osemintele a cel puțin 25 de evrei executați de un batalion al Armatei Române în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperită în pădurea Vulturi, din comuna Popricani, județul Iași, de cercetătorii de la Institutul Elie Wiesel.

Noi dovezi ale Holocaustului în România: O groapă comună, descoperităFoto: newsweek.ro

Directorul Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, istoricul Alexandru Florian, a declarat, pentru Newsweek România, că descoperirea celei de-a doua gropi comune reprezintă încă o dovadă că în România a fost Holocaust, transmite Știri.md.

Cele mai multe victime găsite în urma cercetărilor din pădurea Vulturi sunt femei și copii mici, cu vârste de până în doi ani, cei mai mulți având leziuni pe mandibule – cel mai probabil au fost loviți cu patul puștii înainte să fie executați, a explicat coordonatoarea proiectului, Elisabeth Ungureanu, din cadrul Institutului „Elie Wiesel”.

Între victime, arheologii au găsit o femeie despre care s-a stabilit că era în vârstă și care ținea în brațe, înfășurat într-un batic, un copil mic. Din poziția osemintelor, criminaliștii au stabilit că a fost împușcată din spate.

În groapa comună au fost descoperite mai multe bijuterii, cercei și verighete, dar și două căni și numeroase tălpi de pantofi, precum și resturi de haine.

Victimele găsite în această groapă comună, a doua descoperită după cea din 2010, în care se aflau 36 de victime, au fost tratate mult mai violent, a explicat Elisabeth Ungureanu.   

Cercetătorii de la Institutul Wiesel au suprapus faptele relatate de supraviețuitori în interviurile de istorie orală și declarațiile din arhive și, pe baza lor, au stabilit un perimetru de 3.600 de metri pătrați în care au făcut săpăturile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării