177
0
Negocieri ruso-ucrainene pe tema tranzitului de gaze spre Europa
177
0

Cu mai puţin de două zile înaintea expirării contractului ruso-ucrainean privind tranzitul de gaze rusești prin Ucraina spre Europa, situația noului contract de tranzit, valabil de la 1 ianuarie, rămâne incertă.

Foto: Romania-actualitati.ro.

Parametrii săi au fost conveniţi prin protocolul semnat pe 20 Decembrie la Minsk de înalții reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei și Comisiei Europene, transmite Știri.md cu referire la Romania-actualitati.ro.

După cum a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, negocierile de la Viena privind noul contract de tranzit au continuat și astăzi, Peskov numindu-le "dificile" și refuzând să anticipeze rezultatele și să facă prognoze.

Totodată, cu puține minute în urmă, unul din participanții la negocieri, șeful companiei "Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei", Serghei Makogon, a anunțat pe Facebook încheierea acestora.

El a declarat că se află în drum spre Bruxelles, pentru a semna la timp acordul cu operatorul slovac Eustream.

Şeful companiei ucrainene nu a precizat dată s-a semnat contractul de tranzit, nu a oferit nici un fel de alte detalii, afirmațiile sale nefiind deocamdată confirmate de alți participanți la negocieri.

Conform protocolului de la Minsk, Gazprom urma să semneze cu Naftogaz Ucraina și nou înființatul operator al sistemului ucrainean de transport gaze un contract pe cinci ani, ce prevede rezervarea anul viitor a unei capacități de tranzit de cel puțin 65 de miliarde de metri cubi de gaze, iar pentru următorii patru ani câte 40 de miliarde de metri cubi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter