main logo
603

Naufragiu soldat cu 100 de morți în Irak. ONU: Tragedie teribilă

Cel puţin 100 de persoane, în majoritatea femei şi copii, şi-au pierdut viaţa joi într-un naufragiu pe fluviul Tigru, în plină aniversare a Anului Nou kurd şi a Zilei Mamei, fiind cel mai grav accident înregistrat în Irak în ultimii ani.

Naufragiu soldat cu 100 de morți în Irak. ONU: Tragedie teribilăCel puţin 100 de persoane au murit într-un naufragiu în Irak

Prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi, care a vizitat locul accidentului şi morga unde au fost transportate cadavrele, a decretat doliu naţional pentru trei zile. ONU a deplâns accidentul ca fiind "o tragedie teribilă", transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Bilanţul victimelor a crescut constant de la oră la oră. Potrivit Ministerului de Interne irakian, 94 de persoane şi-au pierdut viaţa în naufragiu. Printre victime se află 61 de femei, a declarat prim-ministrul. Autorităţile irakiene au anunţat că 19 copii s-au înecat şi 55 de persoane au fost salvate.

Acest tragic eveniment a provocat agitaţie la Mosul, oraş din nordul Irakului deja afectat de trei ani de violenţe (2014- 2017) sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Deşi războaiele repetate şi atacurile jihadiste au provocat sute de mii de victime în ultimii ani în Irak, astfel de accidente au fost rare.

Ziua care marchează Anul Nou Kurd, Norouz, Ziua Mamei şi sosirea primăverii începuse într-o atmosferă de veselie. Victimele se îmbarcaseră pe un feribot pentru a traversa fluviul Tigru şi a ajunge în parcuri amenajate, unde familiile merg la picnic în mod tradiţional de Norouz. Dar ambarcaţiunea s-a răsturnat înainte de a ajunge la complexul turistic spre care se îndrepta, notează AFP.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării