main logo
371

NATO: Trump cere din nou Canadei să-şi sporească cheltuielile de apărare

Cu puţin înainte de summitul NATO de luna viitoare, preşedintele american Donald Trump a cerut din nou Canadei şi altor membri ai Alianţei Nord-Atlantice să-şi sporească cheltuielile de apărare.

NATO: Trump cere din nou Canadei să-şi sporească cheltuielile de apărare

Într-o scrisoare adresată premierului canadian Justin Trudeau şi datată 19 iunie, preşedintele american vorbeşte despre "frustrarea în creştere a SUA faţă de faptul că aliaţii săi cheie, precum Canada, nu şi-au sporit cheltuielile, aşa cum au promis", transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Textul scrisorii a fost făcut public de către site-ul iPolitics, iar un purtător de cuvânt al biroului premierului canadian a confirmat pentru AFP existenţa misivei.

Pentru liderul de la Casa Albă, faptul că autorităţile canadiene continuă să dedice mai puţin de 2% din PIB apărării "compromite securitatea alianţei" şi îi linişteşte şi pe alţi membri "care nu-şi mai respectă angajamentele în materie de apărare".

AFP aminteşte că în septembrie 2014 membrii NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB apărării.

Preşedintele american, care s-a plâns adesea de nivelul cheltuielilor militare al mai multor ţări membre ale NATO, a reiterat că va cere respectarea acestui angajament cu ocazia summitului Alianţei de la Bruxelles, din 11 şi 12 iulie.

"Va fi din ce în ce mai greu să le explicăm cetăţenilor americani că unele ţări continuă să nu respecte angajamentele noastre comune de securitate colectivă", a mai scris Trump în scrisoare.

Renée Filiatrault, purtătorul de cuvânt al ministrului apărării Harjit Sajjan, a declarat la rândul său că guvernul canadian şi-a luat în 2017 angajamentul de a creşte cu 70% cheltuielile militare pe o perioadă de 10 ani şi a subliniat că "participarea Canadei la operaţiunile NATO din întreaga lume constituie un semnal tangibil al angajamentului ei faţă de alianţa transatlantică". 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării