main logo
661

NATO împlinește 75 de ani. Jens Stoltenberg: Cea mai puternică alianță din istorie

NATO marchează astăzi, 4 aprilie, 75 de ani de la înființare, mai preocupată ca niciodată de Ucraina, care se zbate pe front din cauza lipsei de muniție și arme pentru a contracara presiunea tot mai mare a forțelor rusești, informează AFP.

NATO împlinește 75 de ani. Jens Stoltenberg: Cea mai puternică alianțăFoto: moldova1.md

Înființată la 4 aprilie 1949, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a „construit cea mai puternică alianță din istorie”, potrivit secretarului său general, Jens Stoltenberg, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

75 de ani mai târziu, Europa „se confruntă cu un război la o scară pe care o credeam încheiată”, a declarat Jens Stoltenberg, care a preluat conducerea NATO în urmă cu zece ani, la câteva luni după ce Rusia a anexat Crimeea.

Alianța Atlantică este „mai puternică, mai unită și mai mare decât oricând”, având astăzi 32 de membri, dintre care doi, Finlanda și Suedia, au aderat după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie 2022, a spus miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken.

Cu toate acestea, ea este acum amenințată de războiul din Ucraina, un conflict nemaiîntâlnit pe teritoriul european de la cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și de incertitudinile legate de implicarea Americii în Europa.

Miercuri, Stoltenberg nu și-a ascuns îngrijorarea față de situația de pe linia frontului din Ucraina, cerând aliaților să răspundă rapid la „nevoile urgente” ale țării în materie de muniții, artilerie și, mai ales, de echipamente de apărare antiaeriană.

Trupele rusești sunt pregătite să sufere pierderi considerabile pentru câștiguri teritoriale minime, cu „foarte puțin respect pentru viața umană”, a precizat el. „De aceea, situația de pe front este atât de dificilă”, a insistat el.

Soldații ucraineni sunt nevoiți să raționalizeze obuzele de artilerie pe care le lansează asupra rușilor, deoarece nu primesc suficiente, a mai menționat Jens Stoltenberg.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării