18 octombrie, 12:35
402
0
NATO avertizează Turcia să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400
18 octombrie, 12:35
402
0

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de informațiile potrivit cărora Turcia, ţară membră a Alianței, ar fi folosit sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 pentru prima dată în timpul unui exercițiu.

Foto: dnaindia.com

"Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relațiile dintre aliații NATO", a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianței cu sediul la Bruxelles, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

"Aceasta este o decizie națională pe care Turcia trebuie să o ia, dar sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO", a subliniat aceasta.

"Este important ca Turcia să continue să lucreze cu alți aliați pentru a găsi soluții alternative", a adăugat ea.

Media turce au relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiții operaționale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagra vineri.

"Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil", a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

Comentarii similare pe acest subiect fuseseră formulate deja de Washington. SUA au exclus deja Turcia din parteneriatul lor cu privire la avioanele de luptă F-35 din cauza achiziționării sistemului de rachete rusesc S-400 şi au amenințat Ankara şi cu alte sancțiuni.

Pe de altă parte, Turcia susţine că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva amenințărilor din Siria vecină, o ţară afectată de un război civil.

Ankara mai spune că nu a primit nici o ofertă alternativă rezonabilă în acest sens de la partenerii săi din Alianță.

S-400 este un sistem mobil de apărare antiaeriană care poate ținti avioane, rachete şi alte obiective aeriene. Sistemul este compus în general din mai multe rachete, un radar, un post de comandă şi poate fi transportat de un camion. S-400 poate funcționa cu rachete cu rază de acțiune scurtă, medie şi lungă.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter