196
0
NATO anunță că scutul antirachetă din România a fost modernizat
196
0

Sistemul de apărare antibalistic american Aegis Ashore din România instalat în baza de la Deveselu, în județul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic.

Foto: b1.ro

„Sistemul de apărare antibalistică NATO de tip Aegis instalat în România a finalizat vineri procesul de actualizare tehnică. Actualizarea, implementată inclusiv sistemelor antibalistice Aegis de tip naval, nu conferă nicio capabilitate ofensivă instalaţiei de tip terestru" din România, precizează Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat de presă publicat pe site-ul organizaţiei, transmite Știri.md cu referire la b1.ro.

Actualizarea tehnică se înscrie în Abordarea Adaptivă Etapizată la nivel European a SUA în domeniul apărării balistice (US European Phased Adaptive Approach), anunţată în septembrie 2009, precizează Alianța.

„În timpul procesului de actualizare tehnică, Statele Unite au respectat angajamentul în materie de apărare antibalistică faţă de NATO prin instalarea temporară a Terminalului Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) la baza Deveselu.

Transferul sistemului THAAD la Deveselu a fost doar temporar, în timp ce sistemul Aegis a fost dezactivat. Sistemul THAAD va fi acum retransferat, conform planificării.

Sistemul Aegis al NATO se concentrează în continuare pe potenţiale ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic. Este un sistem pur defensiv”, mai arată comunicatul NATO.

Așadar, lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense). 

Desfăşurarea sistemului defensiv THAAD în România a avut caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operaţional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore, mai scrie defenseromania.ro.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter