main logo
7472

Natalia Morari critică noile stații de așteptare instalate prin țară

„Cele 19 stații de așteptare modernizate și instalate prin țară de Ministerul Infrastructurii ar fi de aur.” La așa concluzie a ajuns jurnalista Natalia Morari, după ce a studiat prețurile acestora pe piață și banii cheltuiți din bugetul de stat pentru construcția lor.

Natalia Morari critică noile stații de așteptare instalate prin țarăFoto: Știri.md

Astfel, potrivit jurnalistei, conform datelor oficiale, au fost instalate 19 stații pentru transportul public, fiecare dintre acestea costând 222.000 de lei, deci aproximativ 11.500 de euro una, transmite Știri.md cu referire la tv6.press.

Cu toate acestea, un site ucrainean de producere a stațiilor auto oferă structuri absolut similare pentru doar 600-800 de euro. Prin urmare, chiar și luând în calcul prețurile majorate pentru materiale și forță de muncă în Moldova, costul total al unei stații de așteptare cu tot cu montare nu ar trebui să depășească 86.000 de lei sau 4.300 de euro.

Natalia Morari, jurnalistă: „Apropo, acum un an, Primăria Chișinău a realizat un proiect de reabilitare a 50 de stații de așteptare cu suma totală de patru milioane de lei, deci o stație costa exact 80.000 de lei sau 4.000 de euro. 4.000 de euro și 11.500 de euro e o diferență, nu vă pare? Aproape de 300%. Dacă ei își permit să facă stațiile cu 300% mai scump decât pe piață, eu deja tac de prețurile din Ucraina, atunci ce fac ei la construcții mai serioase?”

Morari a examinat și construcția podului Leova-Bumbăta, cu lungimea de 3,6 km, care leagă R. Moldova de România, și conform estimărilor ei, acest drum de importanță locală, care este impracticabil dacă în Prut nivelul apei este scăzut, peste care nu pot trece vehiculele de mare tonaj, ne-ar fi costat 4.195.000 de euro pentru un kilometru.

Natalia Morari, jurnalistă: „Din sursele mele, din domeniu, suma care figurează în dosarul pornit pe acest caz e de fapt de 290 de milioane de lei. Acest drum ne-a costat, atenție, 4.195.000 de euro pentru un kilometru. Eu nu glumesc, împărțiți 290 de milioane la 3,6 km și aveți toate calculele. Ei chiar ne au de proști”.

Pentru a-și argumenta declarațiile, Morari a comparat și poduri sau drumuri construite în Ucraina și Rusia, dar și porțiuni de drum construite sau reparate pe timpul guvernării lui Plahotniuc.

Natalia Morari, jurnalistă: „Un pod de cinci-șapte ori mai scump decât în Ucraina sau Rusia? Un drum de trei ori mai scump decât pe timpul lui Plahotniuc? Dacă pe timpul lui Plahotniuc „otcaturi” erau de 30-35%, aici, în trei cazuri concrete, noi avem câte 300-500% în plus la preț de piață. Asta nici măcar nu mai poate fi numit „otcat”. Asta e deja furt în proporții deosebit de mari, cu un cinism de nivelul furtului miliardului”.

Deocamdată, Ministerul Infrastructurii și nici alți reprezentanți ai guvernării PAS nu au venit cu vreun comentariu la aceste acuzații.

Amintim că, în data de 3 ianuarie, Administrația de Stat a Drumurilor anunța că au fost construite 19 pavilioane auto în raioanele Orhei, Rezina, Telenești, Drochia, Râșcani, Soroca, Florești, Șoldănești, Chișinău, Strășeni, Călărași, Ungheni și Fălești.

În total urmează a fi instalate 33 de astfel de stații, conform Programului privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2023, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 73 din 22.02.23.

În ceea ce privește podul Leova-Bumbăta, Centrul Național Anticorupție a pornit un dosar penal privind pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie ai Administrației de Stat a Drumurilor, dar și ale unor persoane fizice implicate în construcția drumului.

Obiectul investigației îl constituie verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta, corectitudinea stabilirii prețului pentru serviciile contractate, precum și stabilirea prejudiciului cauzat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării