main logo
1069

NASA: Erupția vulcanului din Tonga, mai puternică decât o bombă atomică

Erupția vulcanică din Tonga, care a declanșat un tsunami, a fost de sute de ori mai puternică decât bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshima, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, spun specialiștii NASA, potrivit BBC.

NASA: Erupția vulcanului din Tonga, mai puternică decât o bombă atomicăFoto: libertatea.ro

Erupția a distrus complet o insulă vulcanică, aflată la nord de capitala din Tongo, Nuku`alofa, spune Agenția, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Autoritățile din Tonga spun că majoritatea locuitorilor au fost afectați de tsunami și cenușa vulcanică.

Trei oameni au murit în urma valului de tsunami.

Înainte de erupție, insula vulcanică Hunga Tonga-Hunga Ha`apai era formată din două insule separate, conectate de o porțiune de nisip nou-formată.

NASA spune că explozia a fost atât de puternică, încât porțiunea de nisip a dispărut, precum și bucăți din cele două insule.

Emisiile la scară largă de cenușă vulcanică, gaze și particule s-au dovedit a fi o provocare masivă pentru oficialii din Tonga. 

Imediat după erupție și tsunami, au existat temeri că sursele de apă ar fi fost poluate de pătura groasă de cenușă, crescând riscul de boli precum holera și diareea.

Cu toate acestea, oficialii spun că testele din ultimele zile au arătat că apa subterană și apa de ploaie sunt potabile.

Dar cenușa vulcanică fină și emisiile continuă să prezinte un risc pentru sănătatea publică.

Expunerea poate cauza dificultăți de respirație, poate afecta sistemul cardiovascular și poate irita plămânii, ochii și pielea.

Totodată, mai mulți locuitori ai insulelor grav afectate au fost relocați după ce și-au pierdut locuințele și bunurile.

Salvatorii au construit un spital modular în insula Nomuka, pentru a trata zecile de răniți, după ce clinica lor a fost distrusă de tsunami.

Țările vecine s-au mobilizat cu ajutoare umanitare

Noua Zeelandă și Australia s-au mobilizat pentru a trimite ajutoare și echipamente pentru reparat liniile de comunicații, cu avioane și vapoare.

Specialiștii spun că refacerea conexiunii de Internet și a liniilor de comunicații, distruse de calamități, ar putea dura câteva săptămâni.

Din cauza temerilor legate de COVID, ajutoarele sunt încă realizate de localnici prin intermediul organizațiilor precum Crucea Roșie.

Tonga, care nu a înregistrat niciun caz de COVID, a cerut ca niciun angajat al organizațiilor umanitare, străin, să nu aterizeze în țară.

Dar reprezentantul ONU în regiune, Sione Hufanga, a declarat pentru BBC că acest lucru s-ar putea schimba, având în vedere amploarea pagubelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării