main logo
597

Motivul din care Rusia vrea să se deconecteze temporar de la internet

Autoritățile de la Moscova, în colaborare cu cei mai mari furnizori de servicii internet din țară, intenționează să deconecteze Federația Rusă de la rețeaua globală, în cadrul unui experiment legat de adoptarea preconizată a unei legi privind crearea și dezvoltarea unui ”RuNet suveran”.

Motivul din care Rusia vrea să se deconecteze temporar de la internet

La experiment vor participa companiile Vîmpelkom, Megafon, MTS, Rostelekom, care au acoperire națională, dar și cele cu acoperire regională, care au constituit un grup de lucru, comunică portalul RBK, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Giganții Mail.ru și Yandex.ru și-au anunțat susținerea pentru acest proiect. 

Activitatea grupului respectiv este coordonată de Roskomnadzor, iar în calitate de președinte a fost numită Natalia Kaspersky, directorul firmei de securitate online InfoWatch și co-fondatoarea Laboratorului Kaspersky, cel care a fost suspectat anterior că ar colabora cu serviciile secrete rusești. 

Acțiunea va avea loc în perioada rămasă până în luna aprilie, când Duma de Stat urmează să analizeze rezultatele experimentului și să adopte legea în cauză. 

Scopul acestei măsuri, potrivit autorităților, este testarea stabilității segmentului de internet rusesc în cazul deconectării de la rețeaua globală internet. Alte surse, de exemplu portalul Zdnet.com, sugerează că rușii se pregătesc astfel de reacția de răspuns a Occidentului la atacurile cibernetice ale agențiilor de spionaj din Moscova împotriva structurilor web ale NATO, UE și SUA și amestecul în treburile interne ale țărilor nord-atlantice. 

Kremlinul de fapt n-a ascuns niciodată că își dorește un internet cenzurat și un mecanism de blocare a traficului internațional la necesitate, similar sistemului Marele Farewall al Chinei.

În ultimii ani au fost alocate resurse financiare importante pentru a construi un backup local al Sistemului Numelor de Domenii (DNS), care a fost testat în 2014 și 2018. 

Executivul de la Moscova a susținut experimentul cu unele reserve, scrie Finanz.ru. În particular reprezentanții guvernului au solicitat autorilor proiectului de lege să identifice sursele din care vor fi acoperite cheltuielile de implementare, să prevadă clar în legislație care anume sunt pericolele la securitatea națională ce urmează a fi prevenite / eliminate prin detașarea de la rețeaua globală și în ce cazuri concrete măsura este aplicabilă.

Dintre structurile de stat rusești doar Curtea de Conturi s-a pronunțat împotriva. Membrii CC au menționat că, deși autorul proiectului, milionarul și senatorul Andrei Klișas, a dat asigurări că nu vor fi necesare cheltuieli bugetare, implementarea legii cu certitudine va necesita mijloace bănești importante. Acest fapt a fost confirmat de un manager al companiei Vîmpelkom: chiar dacă echipamentele vor fi transmise gratis operatorilor, numai instalarea serverelor va costa 500 milioane de ruble. 

Totodată Curtea de Conturi a avertizat că implementarea noii legi va genera scumpiri în lanț a mărfurilor și serviciilor pe piața rusească, iar în consecință vor crește cheltuielile la toate nivelele sistemului bugetar al Federației Ruse. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării