main logo
4022

Moș Petrică din Iași trafica migranți cu rakeți din R. Moldova

Pensionarul, în vârstă de 68 de ani, a fost prins de procurorii DIICOT în timp ce trafica migranți, alături de o rețea de infractori din Republica Moldova.

Moș Petrică din Iași trafica migranți cu rakeți din R. MoldovaUn bătrân din Iași trafica migranți alături de infractorii din R.Moldova

Potrivit anchetatorilor, Petru Mazâlu ar fi fost călăuză pentru mai mulți pakistanezi pe care trebuia să îi transporte la București. E obișnuit cu pușcăria pentru că a mai fost condamnat pentru diverse fapte penale, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro

Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional. Petru Mazâlu a mai avut probleme penale, fiind închis pentru înșelăciune sau evaziune fiscală, scrie Ziarul de Iași. Bătrânul a fost eliberat condiționat în decembrie 2016 din Penitenciarul Vaslui, după ce judecătorul, care l-a audiat, a motivat că persoana condamnată s-a îndreptat şi că poate fi redată societăţii'.

După eliberare, pensionarul s-a specializat în trafic de migranți. Surse judiciare, citate de Ziarul de Iași, susțin că bătrânul din localitatea Valea Lupului ar fi colaborat cu rakeții din Republica Moldova pentru a transporta persoane de origine asiatică în spațiul comunitar european.

Pensionarul ar fi perceput o taxă pentru fiecare migrant transportat

Potrivit anchetatorilor, Mazâlu ar fi avut rol de călăuză. Bărbatul este acuzat că a preluat opt cetățeni pakistanezi pe care trebuia să îi transporte la Bucureșt și ar fi perceput pentru fiecare dintre aceștia o taxă de 2.000 de euro.

Bărbatul nu a reușit să ajungă cu pakistanezii în București, fiind prins în zona comunei Comarna din Iași de ofiţerii de la Crimă Organizată.

Petru Mazâlu a fost arestat pentru 30 de zile, având posibilitatea a contesta decizia instanței.

Potrivit sursei citate, pensionarul are, însă, un cazier încărcat. În 2003 şi 2009 a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi. Tot în 2009 a fost condamnat de Curtea de Apel Braşov, în 2011 de Judecătoria Bacău, în acelaşi an mai primind alte două condamnări, la Iaşi.

Pedeapsa finală de peste 7 ani, ce a inclus toate aceste condamnări, a fost contopită în 2016. Pentru că petrecuse peste 2.000 de zile în arest preventiv, individul a mai executat 66 de zile din pedeapsa de 7 ani de închisoare şi a fost eliberat.

Mai mult, Mazâlu este cercetat şi într-un dosar al DIICOT Bacău. Bărbatul este acuzat că ar fi sprijinit o reţea de evaziune fiscală.

Bătrânul a câștigat un proces la CEDO împotriva României

În urmă cu șase ani, Petru Mazâlu a câștigat la CEDO un proces intentat României din cauza condițiilor din penitenciar. Ieșeanul s-a plâns că a stat într-o celulă de aproape 15 metri pătrați, cu opt paturi și zece deținuți. De asemenea, bărbatul a reclamat faptul că în celulă nu exista baie și că avea acces la un grup sanitar de două ori pe zi, între orele 6 și 20, în restul timpului fiind nevoit să folosească o găleată.

De asemenea, Mazâlu s-a mai plâns că arestaţii nu aveau acces la apă curent, şi că odaia în care erau ţinuţi nu avea lumină naturală. Din acest motiv, ar fi avut probleme cu vederea, spune el.

În urma procesului, Curtea Europeană a Drepturile Omului a decis ca Petru Mazâlu să primească despăgubiri în valoare de 7.500 de euro.

În noiembrie 2017, România a fost condamnată la CEDO în cazul unui condamnat care a murit de cancer. Statul român trebuie să-i plătească familiei acestuia suma de 9.000 de euro pentru că nu a fost eliberat din penitenciar cu toate că suferea de cancer în fază terminală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării