main logo
682

Morminte cu o vechime de 8.000 de ani, descoperite în Sofia

Arheologii anunță că au descoperit patru morminte din perioada Neoliticului Timpuriu în districtul Slatina al Sofiei, capitala Bulgariei.

Morminte cu o vechime de 8.000 de ani, descoperite în Sofia

Oamenii de știință explică faptul că acestea sunt unele dintre cele mai vechi morminte din acea zonă, dar și că anul trecut au mai fost descoperite două astfel de morminte, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Descoperirea acestor morminte a avut loc în timpul unor lucrări arheologice preventive necesare pentru un nou proiect imobiliar.

Cu toate acestea, zona în care se află situl se află în atenția oamenilor de știință de mai bine de trei decenii.

Artefactele indică existența unei așezări străvechi

Printre artefactele recuperate în aceste excavații se numără o serie de vase de ceramică, greutăți pentru războiul de țesut, un fus și o serie de rămășițe care sugerează că acolo a existat o așezare care a fost locuită pentru cinci secole, cel mai probabil între mileniile șapte și șase înaintea erei noastre.

În timpul excavațiilor, arheologii au descoperit un mormânt dublu, în care se aflau un bărbat alături de un copil și care pare a data de la începutul mileniului al șaselea înaintea erei noastre.

Celelalte rămășițe identificate aparțin unei femei întinse pe burtă și a unui bărbat care a fost așezat într-o poziție neobișnuită.

Oamenii de știință explică faptul că unul dintre brațele acestuia a rămas sub corp.

Rămășițele celor patru persoane vor fi studiate în laboratoarele Academiei Bulgare de Științe, cercetătorii încercînd să stabilească posibilele legături de rudenie între acestea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării