main logo
1621

Momentul în care tornada a răsturnat autobuzul, filmat de camera de bord

Tornada care s-a format în judeţul Călăraşi şi care a luat cu totul un autobuz de pe şosea a fost una dintre cele mai mari din câte s-au înregistrat vreodată în această parte a continentului.

Momentul în care tornada a răsturnat autobuzul, filmat de camera de bord

Asta susţin unii dintre specialişti, care vorbesc despre forţe impresionante dislocate de acest fenoment extrem. Mărturiile de pe patul de spital ale călătorilor care au zburat zeci de metri pe câmp, cu tot cu vehiculul în care erau, sunt tulburătoare, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Oamenii spun că este o minune că au scăpat întregi. Localnicii din satele traversate de tornadă s-au mobilizat miercuri să-şi repare casele din care pâlnia uriaşă a smuls acoperişuri, pereţii şi tot ce a găsit în cale.

Tornada s-a format lângă Drajna, în judeţul Călăraşi. În imaginile filmate de camera de bordse vede că în zonă plouă foarte tare. La un kilometru distanţă, ploaia s-a oprit brusc, iar vârtejul a început să crească în intensitate. Diametrul era de câteva sute de metri, iar pâlnia pare să aibă peste o jumătate de kilometru înălţime. Tone de praf şi pământ sunt ridicate ca de un aspirator spre nori, în timp ce vârtejul se înteţeşte. Maşina trece foarte aproape de fuiorul uriaş, prin praful ridicat de vânt.

Imediat după, un autocar cu 39 de oameni care se întorceau de la o mănăstire a fost luat pe sus de vântul extrem de puternic. Pelerinii au scăpat cu viaţă ca printr-un miracol. Ce a urmat însă este infriocoșător. Cinci persoane au ajuns la spital.

„Era imensă, neagră, imensă, ca la televizor, la Discovery...”, a menționat Domnica Murăruș.

„Eram pe verticală, eram pe scaun, dar am simţit că nu mai suntem pe şosea, eu aşa am simţit, parcă decolam cu avionul, simţeam că zbor, dar pe orizontală. Nu ne-a învârtit... Putea să fie groaznic, putea să ne facă praf dacă ne prindea tornada cu o secundă mai devreme, în miezul ei, cu o secundă mai devreme”, a spus unul dintre pasagerii autobuzului.

„A început un nor să lase negru pe pământ şi lumea a început că-i tornadă, tornadă şi țipa... Ne-a luat autobuzul aşa şi pe urmă a luat-o într-o parte. Ne-am trezit pe grâu aşa, pe câmp”, a declarat Floarea Frusinache.

Autocarul a fost deformat după izbitură, iar oamenii au fost scoşi prin parbriz.

Cinci dintre persoanele aflate în autocar sunt în continuare internate în spitalul din Slobozia. Din fericire, sunt în afara oricărui pericol.

La câţiva kilometri distanţă, în satul Constantin Brâncoveanu, tornada a făcut în câteva minute prăpăd: a luat acoperişuri, a scos copaci din rădăcină şi a rupt stâlpi de beton.

„A zburat, că aici aveam acoperit, a zburat tot, a dat peste cap acoperişul, acoperişurile sunt la jumatea satului duse. Zidul l-a dus, nu mai era zidul. Uitaţi-l acolo, l-am cărat noi afară, l-a dărâmat peste centrală. Centrala a împins-o, a băgat ţevile în pereţi, burlanul de azbociment a zburat cât colo”, a spus Corina Enache, localnică.

„Trosnea, bubuia, o cenuşă... Nu ştiai unde să te fereşti şi ce să mai zici şi ce să mai faci, doar îl strigai pe Dumnezeu...”,. a declarat o altă localnică.

„Într-o fracţiune de secundă s-a spulberat totul. Deci n-am avut timp să realizăm că nu mai e nimica. A venit un nor negru, plin de praf, un curent, când a luat acoperişul l-a dus acolo, l-a întors, l-a dus la vecinul. Pe mine m-a luat grămadă, dacă nu mă ţinea nora mea mă lua cu totul. Deci, nu pot să vă spun în cuvinte ce-am trăit”, a declarat localnica Maria Vornicu.

Tornada din Câmpia Bărăganului a fost una dintre cele mai importante din câte au fost observate la noi, spun specialiştii.

„Mie mi s-a părut o tornadă intensă, cu dimensiuni importante. Am putea să o considerăm un prototip pentru ceea ce ne aşteaptă în viitor, poate cu frecvenţă mai mare şi cu intensitate mai mare. Nu este exclus, de principiu, să se manifeste şi deasupra oraşelor”, a menționat Mihai Dima, profesor de fizică la Universitatea Bucureşti.

O tornadă se formează atunci când masele de aer cald şi cele de aer rece se întâlnesc violent. Viteza vântului în interior are, de regulă, peste 100 de kilometri pe oră. În dreptul vârtejului presiunea este scăzută, umiditatea mare şi norii de deasupra pot atinge 15 kilometri înălţime. 

Meteorologii au anunţat că abia peste câteva zile vor fi gata măsurătorile detaliate şi abia atunci vom afla amploarea fenomenului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării