main logo
1254

Moment stânjenitor pentru Theresa May la întâlnirea cu Angela Merkel

Premierul britanic Theresa May a avut parte de un moment stânjenitor, marți, chiar înainte să fie primită de cancelarul german Angela Merkel.

Moment stânjenitor pentru Theresa May la întâlnirea cu Angela MerkelMoment stânjenitor pentru Theresa May la întâlnirea cu Angela Merkel

Theresa May a rămas blocată în mașină, un Mercedes, fiindcă portiera nu se deschidea, timp de zece secunde, sub privirile Angelei Merkel. În cele din urmă, un bodyguard a reușit să deblocheze portiera, iar premierul britanic a ieșit și a dat mâna cu cancelarul german, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro

Theresa May s-a întâlnit cu Angela Merkel după ce a amânat votul din parlamentul britanic privind acordul Brexitului.

Premierul britanic a declarat că are nevoie „de mai multe asigurări” privind graniţa din Irlanda de Nord pentru a obţine susţinerea parlamentarilor.

Amber Rudd, secretarul britanic pentru pensii şi piaţa muncii, a declarat că discuţiile cu Bruxelles se vor concentra pe soluţia de rezervă privind graniţa irlandeză, despre care May a declarat că a stârnit îngrijorare în rândul parlamentarilor britanici.

Liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, a obţinut o dezbatere de urgenţă de trei ore marţi ca urmare a deciziei lui May.

„Nu poate fi corect ca guvernul să modifice aranjamentele unilateral”, a declarat Corbyn care anterior a acuzat-o pe May că „pierde controlul evenimentelor” şi a apreciat că ea ar trebui să îşi dea demisia dacă nu va putea renegocia acordul.

Nu a fost stabilită o nouă dată pentru votul în parlament, dar May a sugerat că termenul limită ar putea fi 21 ianuarie.

Prim-ministrul le-a transmis parlamentarilor luni că mai mulţi lideri europeni i-au indicat că „sunt deschişi către noi discuţii pentru a găsi o modalitate de a oferi asigurări” privind soluţia de rezervă, care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală pe o perioadă nedeterminată pentru a evita o graniţă strictă în Irlanda de Nord.

Totuşi, premierul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că nu este posibil ca propunerea privind soluţia de rezervă să fie renegociată fără să se deschidă „toate aspectele acordului”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat luni că Brexitul va fi discutat la o întâlnire a consiliului de joi, inclusiv modalităţile de a ajuta guvernul britanic să ratifice procesul, însă acordul de retragere nu poate fi renegociat.

Înainte de întâlnirea de la Bruxelles, May va călători marţi la Haga şi la Berlin pentru a-şi întâlni omologii. Apoi ea se va întâlni cu Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

După ce premierul britanic Theresa May a anunţat o amânare a votului în Parlament pentru acordul privind Brexitul şi l-a trimis pe consilierul său Olly Robbins la sediul Comisiei Europene pentru noi discuţii, purtătorul de cuvânt al lui Jean Claude Juncker, a respins posibilitatea unor concesii. „Poziţia noastră rămâne aceeaşi: nu vom renegocia acordul care se află pe masă acum şi care a fost aprobat de consiliul UE pe 25 noiembrie, aşa că este clar, după cum a spus chiar preşedintele, că acesta este acordul şi este singurul acord posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării