main logo
1252

Moldovenii din Australia sunt speriați: Pompierii nu erau pregătiți

După luni de eforturi supraomeneşti în lupta cu incendiile de vegetaţie din Australia, situaţia este în continuare critică.

Moldovenii din Australia sunt speriați: Pompierii nu erau pregătiți

Statele New South Wales și Victoria sunt cele mai afectate, iar pompierii sunt depăşiţi de amploarea dezastrului. Moldovenii stabiliţi în Australia sunt şi ei îngrijoraţi, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Claudia Buraga locuiește în Australia de 8 ani. Ea susţine că autoritățile au ascuns până în ultimul moment gravitatea situaţiei.

"Pompierii nu erau pregătiți pentru un astfel de dezastru. Iar echipamentul de stingere a focului se afla în afara țării în momentul incendiului. Încă un lucru - anul trecut, premierul a redus foarte mult bugetul serviciului de pompieri", a spus Claudia, moldoveancă din Australia. 

În suburbiile oraşului Sydney, unde Claudia locuiește cu soțul și copiii, o ceaţă neagră acoperă cerul aproape în fiecare dimineață.

"Acum trei zile am avut 46 de grade Celsius. Nu am mers nicăieri, atunci când ieși, este ca și cum ai fi într-o saună. Există, de asemenea, restricții privind utilizarea apei. Este interzisă utilizarea apei în grădină sau pentru a spăla mașina. Utilizarea apei este posibilă numai pentru nevoile casnice", a explicat femeia.

Anna Niсolici s-a mutat de un an în capitala Australiei - Canberra. La începutul lui 2020, era în camping cu familia, când li s-a cerut să evacueze zona.

"Acolo veneau oamenii care, ca și noi, se odihneau în corturi. Veneau şi oamenii din zonele vecine. Adică acolo au fost cei care erau în vacanță și cei care locuiesc în zonele vecine. Cu siguranță a fost înfricoșător, mai ales când au anunțat că toate drumurile sunt închise, a început panica, oamenii purtau măști", a precizat Anna Niсolici.

În statul în care locuiește Anna a fost declarată stare de urgență. Ea spune că până acum 67 de mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuințele.

"Cunosc femei, alte mame, care trăiesc la fel ca și mine aici în Canberra. Respiră același aer, iar situația lor este mult mai gravă, ele spun că nu pot respira în casele lor, totul depinde în ce casă locuiești, ai aer condiționat sau nu, ai purificator de aer sau nu. În toate magazinele din Canberra, acum trei zile, la un moment dat, stocul de purificatoare de aer a fost epuizat", a povestit femeia.

Cel mai recent bilanţ arată că peste 7 milioane de hectare de vegetaţie au fost distruse de incendii, iar pagubele produse faunei sunt catastrofale: peste jumătate de miliard de animale au murit arse de vii. Guvernul australian va aloca echivalentul a 1,2 miliarde de euro pentru asistenţă în zonele afectate de incendii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării