main logo
2110

Moldoveanul de legătură între un miliardar ucrainean şi avocatul lui Trump

Un originar din Republica Moldova, anterior dat în căutare de autorităţile de la Chişinău a ajuns în centrul unui scandal internaţional cu implicarea administraţiei de stat a SUA.

Moldoveanul de legătură a miliardarului ucrainean cu avocatul lui Trump

E vorba de Dmitri Torner (numele iniţial Nekrasov, apoi Groznii, Malchenko, Sokolovski şi în final Torner), angajat al miliardarului ucrainean Dmytro Firtash, care a făcut avere din tranzacţii cu resurse energetice şi cu interese pro-rusești, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

În prezent Firtash luptă pentru a nu fi extrădat în Statele Unite pentru acuzații de luare de mită. 

Potrivit cotidianului Washington Post, Dmitri Torner s-ar fi întâlnit cel puţin de două ori cu Rudolph W. Giuliani, fost primar al New Yorkului, iar acum avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump.

Una dintre aceste întâlniri din în luna mai 2019, a fost şi fotografiată, iar camera îl surprinde pe Giuliani într-un bar din Paris, alături de Torner, ambii flancaţi de Lev Parnas și Igor Fruman, doi emigranți sovietici care l-au ajutat pe avocat să caute informații compromiţătoare în Ucraina, despre Partidul Democrat din SUA.

Rudolph W. Giuliani şi Dmitri Torner într-un bar la Paris: Washington Post

Luna următoare, Giuliani s-a întâlnit deja la Londra cu alți reprezentanți ai lui Firtash, ca apoi în vara anului 2019, avocații Firtash au depus în instanţă un document pe care Giuliani l-a susținut public ca sprijin pentru afirmațiile sale despre fostul vice-preşedinte al SUA Joe Biden, unul dintre pretendenţii principali la preşedinţia SUA.

Într-o declarație pentru Washington Post, Giuliani a spus că nu-și amintește că a întâlnit Torner sau detaliile întâlnirilor sale la Paris și Londra și că are un interes limitat pentru Firtash. 

„Nu l-am întâlnit niciodată. Nu am făcut niciodată afaceri cu el”, a spus Giuliani despre Firtash. Reprezentanții Firtash au refuzat să comenteze rolul lui Torner.

Menţionăm că în ajunul alegerilor parlamentare din Ucraina, din iulie 2019, autoritățile ucrainene au anunțat că Dmitri Torner a fost exclus din cursa electorală, el candidând pe lista unui partid prorus. Serviciile secrete ucrainene au descoperit că Torner deține mai multe pașapoarte ucrainene obţinute fraudulos sub diferite nume.

Potrivit Serviciului de securitate al Ucrainei, Torner este cetățean al Republicii Moldova pe nume Dmitry Nekrasov, care a fugit din ţară pentru a nu fi întemniţat şi a început o viaţă nouă în Ucraina.

Ministerul Afacerilor Interne din Moldova nu a răspuns la cererile de informații, precizează Washington Post.

Andrei Tsygankov, avocat pentru Torner, a declarat că nu are nicio informație care să indice că Torner se confruntă cu urmărirea penală în Ucraina sau cu orice restricții privind circulația sa în și din țară. 

Soția lui Torner, Olga, care a lucrat pentru un canal de știri ucrainean, a declarat într-o serie de mesaje text că acuzațiile lansate de comisia electorală și serviciile secrete înainte de alegerile parlamentare din iulie au fost „complet fabricate”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării