main logo
532

Mogherini anunță când va avea loc Summitul UE și Parteneriatului Estic

Următorul summit al Uniunii Europene (UE) și al țărilor din cadrul programului UE "Parteneriatul estic" (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Ucraina, Georgia) va avea loc pe 15 octombrie.

Mogherini anunță când va avea loc Summitul UE și Parteneriatului EsticMogherini anunță când va avea loc Summitul UE și Parteneriatului Estic

Anunțul a fost făcut astăzi de către șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la o conferință de presă care a avut loc după întâlnirea Consiliului UE de la Bruxelles, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„Pe 15 octombrie se va desfășura summitul cu toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic”, a spus oficialul european.

"Parteneriatul estic" este un program multilateral lansat în 2009 care vizează dezvoltarea cooperării regionale cu șase foste republici sovietice - Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Summit-urile se desfășoară o dată la doi ani. Cel mai dramatic a fost cel de-al treilea summit din 2013, de la Vilnius, la care președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, ceea ce a dus la schimbarea puterii de la Kiev în 2014. Cel de-al patrulea summit al acestui program - la Riga, în 2015 - a fost, de asemenea, extrem de tensionat, deoarece s-a desfășurat în mijlocul crizei dintre Rusia și Occident.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării