main logo
1306

Misterul exploziei din Rusia: Încep să apară detalii noi

O investigație a Europei Libere aduce elemente noi în legătură cu circumstanțele recentei explozii din Rusia despre care Kremlinul nu se arată doritor să dea multe detalii.

Misterul exploziei din Rusia: Încep să apară detalii noiFoto: europalibera.org

Explozia a avut loc pe 8 august și a ucis cel puțin cinci oameni, cinci specialiști care lucrau acolo, Kremlinul recunoscând că era vorba de experiențe militare, dar făcând ca specialiștii, în Europa și SUA, să se întrebe în ce măsură a fost vorba de o explozie atomică ce ar putea duce la o iradiere pe termen lung, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Faptul e că la câteva zile după explozie, un ofițer a mers să se întâlnească cu locuitorii satului Nionoksa, aflat în apropiere de locul incidentului de la Marea Albă.

Într-un video publicat pe un site rusesc numit Newsader, ofițerul spune că „s-au testat motoare de rachetă, însă ele folosesc izotopi radioactivi. Explozia nu a fost nucleară, ci au explodat unele materiale care se aflau în clădire, rănind oameni”.

Încep să apară detalii

În vechea tradiție sovietică, autoritățile au dat foarte puține detalii, atât în legătură cu numărul victimelor, cât și al gradului de periculozitate prezentat de radiații. 

Ministerul apărării anunțase inițial doar două victim. A trebuit ca agenția nucleară Rosatom să anunțe moartea a cinci angajați „în vreme ce testau o rachetă propulsată de izotopi radioactivi”.

Izvestia, cotidian guvernamental, a scris că rachetele aveau „baterii nucleare”. Radiațiile au fost măsurate și semnalate imediat în portul cel mai apropiat, Severodvinsk, dar autoritățile au insistat că ele nu prezintă nici un pericol.

Pe țărmul Mării Albe, la Severodvinsk
Pe țărmul Mării Albe, la Severodvinsk

In Nionoksa, precum și in Severodvinsk și mai departe în Arhanghelsk, populația este însă din ce în ce mai nemulțumită în fața absenței informațiilor credibile. 

Medici în Arhanghelsk care au trebuit să trateze răniți s-au plîns că nu au primit nici un fel de informații despre riscul radiațiilor. Câțiva doctori au trebuit să fie duși la Moscova pentru a urma la rândul lor un tratament.

Ce era testat acolo?

Este foarte greu de emis o ipoteză verificabilă în legătură cu natura armelor testate. Unii specialiști au invocat rachetele nucleare numite Burevestnik, cele cu care Putin se lăuda anul trecut.

Donald Trump în persoană a anunțat, fără ezitare, că ar fi vorba de aceste rachete, care în limbajul tehnic al NATO sunt numite Skyfall.

Un alt specialist a vorbit despre un posibil generator termoelectric cu radioizotopi ("radioisotope thermoelectric generator"), alții despre o dronă nucleară sau o rachetă supersonică de tip Țirkon. 

Pare dovedit că experiența a avut loc pe o platformă marina aflată nu departe de țărm și de satul Nionoksa. O comparație cu accidentul de la Cernobîl pare însă exagerată.

E însă stabilit, cum a scris-o și The Wall Street Journal pe 18 august, dar și Radio Europa Liberă, că două din stațiile rusești care detectează astfel de radiații au încetat să emită pe 10 august, la două zile după explozie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării