main logo
6864

Misteriosul moldovean care se află în slujba Rusiei pe tărâm african

Un misterios om de afaceri care deţine cetăţenia Republicii Moldova şi desfăşoară activităţi în interesul Rusiei stârneşte preocupări în Africa.

Misteriosul moldovean care se află în slujba Rusiei pe tărâm africanFoto: adevarul.ro

Aleksandr Okulov, cetăţean moldovean şi rus, este total necunoscut în statele ale căror paşapoarte le deţine, însă pare să fie un afacerist bine implantat în Africa, inclusiv cu sprijin de la Moscova, după cum relatează Africa Intelligence, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Conform sursei citate, Okulov îşi duce afacerile prin intermediul Global Group, care activează în diverse domenii, de la echipamente militare şi sănătate până la agricultură.

Unele dintre contractele companiei au fost obţinute în urma unor eforturi ale diplomaţiei ruse, subliniază Africa Intelligence, dând ca exemplu proiecte din Republica Centrafricană.

În Republica Centrafricană, Global Group şi-a făcut loc ca furnizor de medicamente la nivelul întregii ţări.

În plus, urmează să deschidă până la sfârşitul anului la Bangui, în capitala ţării, un laborator medical, facilitatea făcând parte dintr-un plan mai amplu al companiei de a deveni un intermediar pe calea aducerii vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V în Africa.

Rusia şi-a sporit prezenţa în Republica Centrafricană începând din decembrie 2017, când compania paramilitară Wagner, cunoscută ca armata de mercenari a lui Putin, s-a implicat în lupta pentru putere din această ţară.

În afară de medicină, Global Group este interesată de contracte în domeniul agricol şi în cel minier (fosfat şi bauxită) în alte două ţări, şi anume Guineea-Bissau şi Guineea.

Global Group face parte dintr-o nouă generaţie de companii care testează terenul în Africa şi îl pot pregăti pentru actori economici mai mari, notează Africa Intelligence.

Aleksandr Okulov, fost campion la lupte libere, joacă de asemenea un rol de ambasador şi pentru alte companii ruse în Africa, în special pentru cele din domeniul echipamentelor militare.

Or, la origine, Global Group este un furnizor de uniforme pentru poliţie şi armată.

Okulov se află, totodată, la bordul de conducere al International Agency for Sovereign Development, o bancă de investiţii deţinută de Konstantin Malofeev, supranumit oligarhul ortodox, relatează Africa Intelligence.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării