main logo
1772

Minister britanic: Ofensiva ucrainenilor în Herson a luat prin surprindere rușii

Armata ucraineană desfăşoară o amplă ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, ceea ce a luat prin surprindere trupele ruse şi exercită presiune asupra lor, a anunţat Ministerul Apărării britanic sâmbătă, pe Twitter, informează dpa.

Minister britanic: Ofensiva ucrainenilor a luat prin surprindere rușii

"Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruşi", a raportat ministerul, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Chiar dacă aceste operaţiuni ar putea să nu aibă în vedere un obiectiv imediat, ele au surprins Rusia şi au exploatat logistica, administraţia şi conducerea slabă din regiune, potrivit unor analişti.

"În timp ce luptele continuă şi în zonele Donbas şi Harkov, o decizie-cheie a comandanţilor ruşi din următoarele zile va fi unde anume să angajeze orice forţă operaţională de rezervă pe care o pot genera", a subliniat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Ministerul britanic publică informaţii furnizate de serviciile sale secrete de la începutul invaziei ruse. Moscova a acuzat de mai multe ori Londra că duce o campanie de dezinformare.

Forţele ruse au invadat Ucraina în februarie, pentru a prelua controlul asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk din estul acestei ţări, cunoscute sub denumirea generică de Donbas.

Trupele Moscovei şi-au impus controlul în Lugansk, însă lupte sângeroase continuă în zonele rămase în Doneţk sub controlul Kievului. Rusia a ocupat şi părţi din sudul Ucrainei.

Între timp, atenţia lumii întregi este concentrată de asemenea pe centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care este ocupată de ruşi încă din martie.

Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, Rusia şi Ucraina acuzâdu-se reciproc de bombardarea centralei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării