main logo
353

Mii de protestatari contestă la Tbilisi guvernul georgian

Mii de georgieni s-au adunat vineri în centrul capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva executivului şi a partidului de guvernământ Visul Georgian, la trei luni după ce participanţii la o demonstraţie împotriva Kremlinului au fost dispersaţi de forţele de ordine cu brutalitate.

Mii de protestatari contestă la Tbilisi guvernul georgianFoto: AFP

Manifestaţia a fost organizată de tineri activişti care au asigurat proteste zilnice în faţa clădirii parlamentului în ultimele trei luni. În zilele cu cea mai mare participare, acestea au reunit câteva mii de participanţi, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Protestatarii au folosit vuvuzele şi au afişat pancarte pe care se putea citi "Împreună împotriva unuia!", referire la liderul partidului de guvernământ, Bidzina Ivanishvili, un oligarh pe care criticii îl acuză că este cel care conduce, din culise, ţara.

"Ar trebui să ne unim şi să terminăm cu acest guvern", s-a adresat mulţimii unul din organizatorii protestului, Shota Digmelashvili.

Mişcarea de protest reprezintă pentru guvernului Georgiei cea mai mare provocare internă la adresa autorităţii sale din ultimii anii şi are loc înaintea alegerilor parlamentare din 2020.

Aceasta a izbucnit în iunie, când unui parlamentar rus i s-a permis să se adreseze parlamentului georgian în limba rusă, ceea ce a atins un punct sensibil al georgienilor, într-o ţară care a luptat împotriva Rusiei în războiul din 2008.

Manifestaţiile din faţa parlamentului din 20 iunie au degenerat în confruntări violente cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Opoziţia şi activiştii anti-guvernamentali au acum un nou motiv de nemulţumire deoarece parlamentul a validat un guvern condus de fostul ministru de interne Giorgi Gakharia, un politician cu studii la Moscova. Ei solicită demisia acestuia încă din 20 iunie, pentru reprimarea violentă a protestelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării