main logo
377

Mii de musulmani se roagă în Ierusalim, păziți de armata israeliană

Peste 200.000 de credincioși musulmani s-au strâns în Ierusalimul de Est pe Esplanada Moscheilor pentru ultima mare rugăciune din vinerea Ramadanului, în condiții de supraveghere strictă din partea Israelului, dupa ce doi israelieni au fost răniți de un palestinian.

Mii de musulmani se roagă în Ierusalim, păziți de armata israeliană

Potrivit declarațiilor lui Azzam al-Khatib, directorul fundației Waqf, care administrează locurile sfinte, aproximativ 260.000 de musulmani s-au rugat așezați în genunchi, în rânduri strânse, pe Esplanada Moscheilor din Orașul Vechi al Ierusalimului, transmite Știri.md cu referire la Ziare.com.

Mai înainte, un atac cu arma albă a determinat poliția israeliană să închidă provizoriu unele căi de acces către Orașul Vechi și zeci de magazine palestiniene, existând temeri privind izbucnirea unor tensiuni în jurul sitului ultrasensibil unde se înalță Cupola Stâncii și Moscheea Al-Aqsa.

Dar rugăciunea s-a desfășurat fără incidente, în afară de cazul zecilor de credincioși care au primit îngrijiri în corturile Semilunii Roșii ca urmare a deshidratării și a stărilor de rău, în condițiile unei temperaturi de peste 30 de grade Celsius, fără umbră pentru a se proteja de soarele arzător.

Afluența de persoane putea fi și mai mare fără controalele întarite efectuate de către israelieni după atac, a spus Azzam al-Khatib.

Orașul Vechi, epicentrul unui vechi conflict israeliano-palestinian, face deja obiectul unor măsuri întărite ale poliției israeliene de la începerea lunii de post musulman.

Aceasta nu l-a împiedicat pe un palestinian în vârstă de 18 ani, identificat cu numele de Youssef Wajih, originar din Cisiordania vecină, să rănească cu un cuțitul doi israelieni, dintre care unul foarte grav. Palestinianul a fost ucis de către doi polițiști.

La scurt timp după acest incident, la o distanță de câțiva kilometri, un adolescent palestinian a fost ucis de tiruri ale forțelor israeliene în apropiere de Betleem, în Cisiordania, a indicat Ministerul palestinian al Sănătății în acest teritoriu ocupat de către armata israeliană.

Media palestiniene au relatat că adolescentul încerca să treacă de bariera israeliană care separa Cisiordania de Ierusalim pentru a merge în Orașul Sfânt cu ocazia rugăciunii. Poliția israeliană a indicat doar că a tras asupra unui palestinian care încerca să treacă de barieră.

Dintr-o întâmplare a calendarului, ultima vineri a Ramadanului coincide cu manifestările ocazionate de Laylat al-Qadr, sau Noaptea Destinului, fiind cea mai animată din cursul anului de partea musulmană în Orașul Vechi.

Duminica, la Ierusalim, zeci de mii de israelieni ar urma să organizeze o paradă cu ocazia Zilei Ierusalimului, ce marchează, pentru ei, "reunificarea" orașului după cucerirea părții sale de est în timpul războiului din 1967. Acest marș naționalist, presărat cu drapele cu steaua lui David, trece prin cărtierul musulman și reprezintă în fiecare an un prilej de fricțiuni.

Orașul Vechi se află în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului, anexata de către Israel. ONU apreciază că anexarea este ilegală și consideră Ierusalimul de Est drept teritoriu ocupat.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est pentru Capitala statului la care ei aspiră. La rândul său, Israelul proclamă intregul Ierusalim drept Capitala sa "reunificată și indivizibilă" și exclude orice împărțire a orașului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării