main logo
790

Mii de imigranţi, blocaţi în Grecia în urma controalelor stricte de la frontiere

Mii de imigranţi, sosiţi în Grecia din Turcia la sfârşitul săptămânii trecute, se aflau luni în portul Pireu din Atena, în condiţiile în care ţările balcanice pe care trebuie să le traverseze pentru a ajunge în state mai bogate din Europa şi-au înăsprit controalele la frontiere.

Mii de imigranţi, blocaţi în Grecia în urma controalelor stricteÎntre timp, Macedonia a confirmat că va permite trecerea doar a refugiaţilor sirieni şi irakieni, la fel ca vecinul său din nord Serbia.

Peste 4.000 de persoane au fost aduse luni cu feribotul la Atena din insulele din Marea Egee. Majoritatea doresc să-şi continue călătoria prin Macedonia, Serbia, Croaţia, Slovenia şi apoi Austria, având ca destinaţia finală Germania.

Presa locală a informat că autobuzele care ar fi trebuit să-i ducă în nordul Greciei nu au mai apărut, într-un aparent efort al autorităţilor elene de a preveni ca un număr mare de persoane să ajungă la graniţa cu Macedonia.

Ministrul grec al imigraţiei, Ioannis Mouzalas, a declarat duminică seara că peste 5.000 de persoane se află blocate la graniţa cu Macedonia fără să se ştie dacă acestora li se va permite sau nu să-şi continue drumul.

Între timp, Macedonia a confirmat că va permite trecerea doar a refugiaţilor sirieni şi irakieni, la fel ca vecinul său din nord Serbia. Până în prezent, afganilor li s-a permis accesul doar cu controale limitate.

Temându-se că Austria şi-ar putea închide graniţele imigranţilor, ţările aflate pe aşa-numita rută a Balcanilor au adoptat succesiv de la sfârşitul lunii noiembrie măsuri pentru a preveni un aflux de refugiaţi pe teritoriul lor. Măsurile au inclus respingerea tuturor imigranţilor economici şi controale mai stricte la frontiere.

Circa un milion de persoane, multe dintre ele refugiate sosite din zonele de război din Orientul Mijlociu, au traversat ruta Balcanilor în ultimele 12 luni. Efectiv, toate aceste persoane şi-au continuat drumul ajungând în Germania şi în alte ţări europene bogate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării