main logo
744

Mihail Saakașvili: Plahotniuc exercită un control total asupra Parlamentului

În contextul alegerilor prezidențiale din Ucraina, Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al regiunii Odesa, declară că alegerile urmează să fie „fraudate de clanul oligarhic din Ucraina”.

Saakașvili: Plahotniuc exercită un control total asupra Parlamentului

Într-un articol de opinie pentru The Washington Post, Saakașvili, susține că problema oligarhiei „informale” persistă și în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

În ceea ce privește Republica Moldova, Mihail Saakașvili spune că țara noastră „este un exemplu manual” al oligarhiei.

„Ministrul petrolului și al bancilor, Vladimir Plahotniuc, banchează cea de-a doua forță politică cea mai mare a țării și a făcut alianțe cu alte părți pentru consolidarea puterii. Chiar dacă Plahotniuc exercită un control total asupra Parlamentului, a forțelor de ordine și a instanțelor, el nu are niciun interes să candideze în funcție. Porecla lui în Moldova este „păpușarul”, iar alegerile de luna trecută și-au consolidat poziția asupra țării”, a scris fostul președinte al Georgiei.

„Moldova are un produs intern brut pe cap de locuitor de doar trei dolari americani. Valoarea averii lui Plahotniuc este estimată la 3 miliarde de dolari, ceea ce îl face un milion de ori mai bogat decât constituentul mediu. În mod surprinzător, adevărata putere stă cu el, nu cu oficialii aleși. Același lucru este valabil și pentru alte două țări care se învecinează cu Rusia: Georgia și Ucraina”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Saakașvili menționează despre „o problemă” comună a R. Moldova, Ucraina și Georgia.

„Sunt parțial ocupate de Rusia, iar vecinii lor agresivi sunt adesea blamați pentru eșecurile lor în dezvoltarea democratică. Președintele rus Vladimir Putin nu se teme de nimic mai mult decât perspectiva prosperității democrațiilor în curtea din spate. Dar, în loc să se lupte înapoi, elitele moldovenești, georgiene și ucrainene fac lucrarea lui Putin pentru el. Aceasta poate fi o surpriză, deoarece toate cele trei guverne sunt aparent pro-occidentale. Ele alcătuiesc Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și contribuie cu trupe la misiunile NATO”, a subliniat Saakașvili.

„Mai mult, alegătorii din aceste țări sprijină în general transparența, democrația și legăturile mai strânse cu Occidentul. Acesta este motivul pentru care partidele de guvernământ sprijinite de oligarhi au grijă să acorde servicii lipsite de "integrare euro-atlantică", chiar dacă nu reușesc să execute reformele necesare realizării acestui obiectiv”, a mai adăugat fostul președinte al Georgiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării