332
0
Mihai Constantinescu: Cum a ajuns o melodie în bancurile anti-Ceaușescu
332
0

Cântăreţul Mihai Constantinescu este internat în București, după ce luni a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat. A lansat, de-a lungul timpului, numeroase piese.

Una dintre cele mai cunoscute melodii ale acestuia a fost interzisă la radio în regimul comunist, transmite Știri.md cu referire la Dcnews.ro.

Melodia „Sus în deal" a fost scrisă de Mihai Constantinescu. 

„Am făcut «Sus în deal e o casă» dintr-o suflare. Eram în drum spre mare și a fost un spectacol înainte la Lehliu Gară. Aveam chitara la mine, un mic reportofon și l-am cântat de la cap la coadă și mi s-a părut extraordinar. L-am imprimat imediat, pentru că lucrurile astea le uiți. Până la mare, am făcut textul, inspirat de un peisaj din județul Argeș. Acolo aveam niște prieteni și mergeam la ei de câte ori apucam. Casa lor era ultima, pe o uliță care mergea spre deal. Mai departe, locuia o femeie singură, într-o căsuță mică, neagră. Atât de mică părea căsuța, încât nu știam cum doarme acea femeie, în picioare sau întinsă. Asta mi-a fost imaginea. Nu înțeleg de ce am spus «sus în deal e o casă și acolo e mândră mea», că ea era o femeie urâțica și muncită”, a povestit, la un moment dat, Mihai Constantinescu.

Melodia a fost scoasă de la radio, în contextul în care ar fi fost o aluzie la Nicolae Ceaușescu. 

„După ce mi-a ascultat cântecul, cineva s-a sesizat și, astfel, au scos melodia de pe post. Aproape un an și jumătate nu a mai fost cântat. Poate se temeau că se puteau face analogii. Mie mi s-a părut că ideea asta era cel puțin nebunească. Asta a fost...”, spunea Mihai Constantinescu.

Citește și
article image
Călăii lui Ceaușescu au pierdut cadavrele, imediat după...
0
1397
article image
Artistul Mihai Constantinescu a fost deconectat de la...
0
670