main logo
1120

Masacrul din Noua Zeelandă: 50 de morți. Mesajul unui supraviețuitor

Nu 49 de oameni cum știam, până acum ci 50 a ucis australianul extremist în atacul de la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

Masacrul din Noua Zeelandă: 50 de morți. Mesajul unui supraviețuitor50 de morți după masacru din Noua Zeelandă. Mesajul unui supraviețuitor

Şeful poliţiei a anunţat că trupul neînsufleţit al încă unei victime a fost găsit la unul dintre lăcaşele de cult. Poliţia consideră că atacatorul a acţionat singur. Celelalte 4 persoane arestate iniţial odată cu el nu au fost implicate, spun acum anchetatorii, transmite Știri.md cu referire la protv.ro. 

“Cu tristeţe vă anunţ că numărul oamenilor ucişi în acest cumplit eveniment a ajuns acum la 50. De asemenea, numărul răniţilor este tot 50.”

Unul dintre supravieţuitorii atacului terorist de Christchurch, împuşcat de trei ori, a transmis un mesaj emoţionant de pe patul de spital.

“Sunt tare obosit... Mă înţelegeţi? Vă rog, rugaţi-vă pentru mine şi pentru fiica mea... Am postat acest mesaj că să vă arăt că sunt bine. Vă mulţumesc pentru întregul sprijin şi ajutor.”

“A tras înspre mine dar m-am lăsat în jos şi nu m-a nimerit... Atunci am fugit spre moschee şi am strigat la cei dinăuntru: “Culcaţi-vă la pământ, e un individ cu o armă, o să vă împuşte!”

Când Ahmed Khan a venit din Afganistan în Noua Zeelandă ca refugiat, acum 12 ani, spera ca a lăsat în urma violenţa şi moartea. Vineri, însă, era la moscheea Linwood, când teroristul de extremă dreaptă a început să tragă la întâmplare în credincioşi, întâi în afara lăcaşului de cult, apoi în interior.

”(Rănitul) mi-a cerut nişte apă. I-am spus: “stai calm, poliţia e aici, acum”, am încercat să-l liniştesc. Dar atacatorul a revenit şi în timp ce (rănitul) era în braţele mele, l-a împuşcat din nou, în cap. Şi a murit.”

Sâmbătă, în faţa instanţei, militantul de extremă-dreaptă Brenton Tarrant a ascultat impasibil acuzaţiile. Nu a vorbit. Insă, încătuşat fiind, şi-a unit degetele de la o mână într-un gest pe care unii l-au interpretat drept rasist, iar alţii au crezut că ar putea fi o referire la un gluma online.

Tragedia din Noua Zeelandă redeschide acut discuţia despre rolul reţelelelor de socializare în răspândirea ideologiei urii:

Samuel Burke, corespondent CNN: “Este cu adevărat un cerc vicios. Pe de o parte, atacatorul a fost influenţat de reţelele de socializare, ceea ce este evident din manifestul ataşat pe contul lui Twitter. Pe de altă parte, faptul că a folosit o cameră video pentru a transmite în direct pe Facebook arată că “social media” era parte a planului său. Cei de la Facebook au precizat că au eliminat rapid filmarea, dar nu ştim cu adevărat cât de repede au făcut-o: dacă în cursul celor 17 minute ale atacului transmis ori la ceva timp după ce filmarea era deja disponibilă pentru privitori, s-o vadă retroactiv. Multe ore după atac, filmarea încă era pe principalele platfome media. Pe un cont de Twitter avea aproape 700.0000 de persoane interesate.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării