main logo
1293

Mărturiile unor români prinși în teroarea din Viena: Nu ieşim din case

A fost o noapte de teroare în Viena, unde mai mulți indivizi înarmaţi au tras fără milă în locuitorii capitalei austriece. Cel puţin doi civili au fost uciși şi alți 14 au fost răniți, din care șase sunt în stare gravă.

Mărturiile unor români prinși în teroarea din Viena: Nu ieşim din case

Actele de cruzime au fost comise de atacatori în șase locaţii diferite, spun autoritățile. Unul dintre suspecţi a fost anihilat de forţele de ordine, dar cel puţin unul este încă în libertate, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Pentru siguranţa lor, locuitorii Vienei au fost avertizaţi să rămână în case până când operaţiunea antitero de amploare va lua sfârşit.

Centrul oraşului a intrat sub asediu după ce alarma a fost dată în jurul orei 8 seara. Atunci au început să curgă apelurile disperate ale martorilor către serviciul de urgenţă. Anunţau, într-o primă fază, un atac armat la o sinagogă. Lăcaşul de cult era închis în acel moment. Totuşi, agentul care îl păzea a căzut pradă gloanţelor.

“S-a deschis focul unui poliţist care era acolo, dar şi persoanele de pe terase spun că s-a tras asupra lor”, a declarat Liviu Ionce, asistent medical stabilit în Viena.

Poliţia austriacă a anunţat ulterior pe Twitter că mai mulţi indivizi înarmaţi au comis atacuri în şase zone din Viena, după cum povestesc și românii stabiliți acolo.

“Zona interioară a oraşului, vorbim de centrul oraşului, unde au fost cele 6 locuri unde au fost schimburi de focuri, unde au fost răniţii şi morţii s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcţie de gravitatea rănilor şi de urgenţele care sunt. Din cauza atacului centrul Vienei este înconjurat de poliție, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat”, a spus Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena.

Unul dintre atacatori a fost filmat de un martor. Avea în mână o armă de tip Kalaşnikov, cu care trăgea “cu sălbăticie”, după cum afirmă cel care l-a înregistrat.

Poliţia a ajuns la faţa locului şi a ripostat, anihilându-l pe unul dintre atacatori. Alţii erau încă în libertate. Pe reţelele de socializare au circulat o serie de filmuleţe cu un bărbat înarmat alergând prin centrul oraşului.

În imagini se vede cum unul dintre agresori trage fără milă într-un trecător. Mai mult, se întoarce pentru a se asigura că victima rămâne fără suflare.

“Când am auzit mai multe împușcături afară, m-am uitat pe fereastră și l-am văzut pe atacator alergând în diferite baruri și restaurante aflate pe strada noastră. Oamenii au început să fugă încotro au văzut cu ochii, dar în spatele lor erau unul sau doi atacatori care i-au urmărit pe toată strada”, spune Schlomo Hofmeister, rabin.

Fiind ultima noapte înainte ca restaurantele şi barurile să se închidă pentru o lună în Austria, localurile erau destul de animate. O parte dintre clienţi au devenit ţinte vii pentru atacatori.

“A fost o noapte caldă, au fost în jur de 20 de grade Celsius, aşa că oamenii stăteau afară la terase. Dar atacatorul a tras direct în ei. Armele erau de calibru mare. Numai în faţa clădirii noastre s-au tras în jur de 100 de gloanţe”, a mai spus acesta.

În mijlocul terorii au fost prinşi şi români.

“Eu personal şi cu colegii mei ne aflam izolaţi într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă şi autorităţile ne roagă să nu ieşim pe stradă până la următoarea ştire a dânşilor. Este efectiv o teroare în acest oraş în acest moment. Se pare că situaţia este atât de gravă încât autorităţile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populaţia”, a declarat Laura Hanţ, româncă stabilită în Viena.

“Nu ştiu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la maşină, încă nu se adunase poliţia, deci cine-a apucat să scape a scăpat atunci, restul toţi sunt închişi acolo”, a declarat Daniela Giugle, româncă stabilită în Viena.

Cu alerta ridicată la gradul zero, cel mai înalt nivel, trupele SWAT au împânzit străzile Vienei. Până la miezul nopţii, centrul oraşului era deja baricadat. Locuitorilor li s-a cerut să nu iasă sub nicio formă pe străzi.

“Ne spunea şi ministrul, cancelarul, să nu ieşim din case, ca oamenii ăia sunt foarte periculoşi, au arme automate, au bombe, au tot felul de chestii din astea la ei”, o spune Nicu Cinta, român stabilit în Viena.

“Restaurantele şi barurile din apropiere şi din centru s-au închis, s-a închis şi metroul în centru, au început să vină maşini de poliţie. Vin constant, una la câteva minute, sunt câteva elicoptere”, a declarat Ioana Negulescu, româncă stabilită în Viena.

Într-o primă fază, au existat speculații legate de o luare de ostatici: într-un restaurant japonez, într-un magazin şi într-un hotel.

Confirmarea că a fost vorba de un atac terorist a venit din partea ministrului de Interne, dar până acum nicio grupare nu l-a revendicat.

“Este cea mai grea zi pentru Austria după mulți ani. Avem de-a face cu un atac terorist a cărui intensitate nu am mai experimentat-o în Austria de foarte mult timp.”, susține Karl Nehammer, ministru austriac de Interne.

Mai mulţi şefi de stat, printre care şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au condamnat atacul din capitala Austriei şi au transmis un mesaj de solidaritate către locuitorii Viene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării