3 392
0
Mărturia unui ghid care a intrat în catedrala Notre-Dame după incendiu
3 392
0

Franța îşi revine treptat din șoc după incendiul violent care a distrus parțial catedrala Notre-Dame.

Mărturia unui ghid care a intrat în catedrala Notre-Dame după incendiu

Anchetatorii au audiat deja zeci de lucrători care făceau reparaţii pe acoperişul clădirii, în timp ce șefii lor susțin că au respectat măsurile de siguranță, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Catedrala medievală este însă într-o stare fragilă. Pompierii spun, că dacă nu ar fi intervenit suficient de repede, cele două turnuri ale fațadei se prăbușeau.

Poate unul dintre cele mai emoţionante momente ale zilei de miercuri a fost acela în care şeful grupului de ghizi ai catedralei a intrat în clădire pentru prima oară după dezastru.

Bărbatul nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile, atunci când a văzut dezastrul produs de flăcări.

Olivier de Chalus, şeful ghizilor catedralei: “Poți să auzi cum bate vântul înăuntru, e ciudat să auzi cum şuieră.”

În tot acest timp, presa de pretutindeni îi celebrează pe eroii dificilei intervenţii luni seara. Unul dintre ei este Jean Marc Fournier, capelanul brigăzii de pompieri, care a salvat oameni şi în timpul atacurilor teroriste de la Bataclan. Preotul este lăudat după ce a intrat, neînfricat, în mijlocul clădirii cuprinse de foc şi a salvat Coroana de Spini purtată de Mântuitor la răstignire.

Jean Marc Fournier, capelanul Brigăzii de Pompieri din Paris: “Dificultatea a fost să găsim persoana care deţine codurile de securitate pentru a deschide seiful unde se afla sfânta coroana. După ce am făcut rost de ele, am ajuns acolo şi imediat, am luat preţiosul obiect şi l-am dus în spaţiul destinat muncitorilor. La un moment dat, eram singur în catedrală, înconjurat de flăcări şi fum şi toate acele bucăţi incandescente care cădeau din acoperiş. Şi am spus o binecuvântare, rugându-l pe Isus să ne ajute a îi salvăm casa”.

Colegii săi au vorbit şi ei despre cât de dificilă a fost misiunea, dată fiind fragilitatea obiectelor şi elementelor decorative ale catedralei. Printre cele mai preţioase se numără rozetele imense, adevărate capodopere baroce, care îi împodobesc faţada.

Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor:„Am folosit furtunuri al căror jet nu era foarte puternic, astfel încât să nu avarieze vitraliile. Toate vitraliile şi rozetele care sunt susţinute de aceste frontoane sunt în condiţie bună. Însă acum trebuie să ne asigurăm că frontoanele nu se vor prăbuşi, pentru că nu mai sunt susţinute de structura acoperişului, aşa că trebuie să ne asigurăm că sunt consolidate.”

În acest timp, planurile pentru reconstrucţia sfântului lăcaş s-au pus în mişcare, iar ofertele de ajutor continuă să vină din întreaga lume.

Amintim că incendiul a izbucnit luni seara, în jurul orei 18:50 (19:50 ora R. Moldova), la catedrala Notre-Dame din Paris. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior.

Miliardarul francez Francois-Henri Pinault, soțul actriței Salma Hayek, a anunțat că va dona 100 de milioane de euro pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame.

Ulterior și familia Arnault, proprietarii grupului LVMH a făcut o declarație pe Twitter în care anunță: „Familia Arnault și grupul LVMH, din solidaritate în această tragedie națională, se mobilizează pentru #NotreDame. Ei vor dona o sumă de 200 de milioane de euro fondului dedicat reconstrucției acestei opere arhitecturale, care face parte din Istoria Franței”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter