main logo
455

Marele regret al lui Jean-Claude Juncker care e la final de mandat

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi că Uniunea Europeană a făcut ”tot ceea ce a putut” pentru a asigura o plecare ordonată a Regatului Unit, în contextul în care UE rămâne suspendată de ratificarea părţii britanice, relatează AFP.

Marele regret al lui Jean-Claude Juncker care e la final de mandat

”Voi regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, însă cel puţin ne putem privi în faţă şi spune că am făcut tot ceea ce am putut pentru a ne asigura ca această plecare să fie ordonată”, a declarat el în Parlamentul European (PE), la Strasbourg, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Preşedintele CE a susţinut voinţa hemiciclului, reafirmată de către liderii grupurilor politice, luni seara, de a ratifica acordul retragerii Regatului Unit din UE după ratificarea acestuia în Parlamentul britanic. 

”Mai întâi Londra, apoi Bruxelles şi Strasbourg!”, a lansat el, ceea ce i-a adus o salvă de aplauze din partea eurodeputaţilor. 

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, de asemenea prezent pentru a prezenta un bilanţ al summitului european de joi şi vineri, a evocat o ”situaţie complexă în urma evenimentelor din acest weekend în Regatul Unit şi cererii britanice a unei prelingiri a procedurii în baza Articolului 50” care prevede procedura retragerii. 

”Mă consult cu liderii (Celor 27) cu privire la modul în care să reacţionăm şi voi decide în zilele următoare”, a anunţat el. 

Această reacţie va depinde ”de ceea ce va decide Parlamentul britanic sau nu va decide”, a adăugat el, îndemnând ”să fim pregătiţi pentru toate scenariile”. 

Jean-Claude Juncker a dat asigurări că CE a lucrat ”fără încetare pentru a negocia şi renegocia un acord”. 

”M-a durut să petrec atât timp în acest mandat ocupându-mă de Brexit, când nu mă gândeam la altceva decât la felul în care Uniunea poate fi mai bună pentru cetăţenii săi”, şi-a exprimat el regretul, evocând ”timp irosit, energie irosită”. 

În vârstă de 64 de ani, Jean-Claude Juncker a fost al 12-lea preşedinte al Comisiei Europene, un mandat început acum cinci ani. La 1 noiembrie, el îi va preda ştafeta germancei Ursula von der Leyen.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării