main logo
612

Marea orgă de la Notre-Dame a fost salvată din incendiu

Marea orgă din Catedrala Notre-Dame din Paris "nu a ars" în incendiul care a devastat clădirea, dar structura sa a suferit pagube importante provocate de flăcări, a declarat marţi AFP, unul dintre cei trei organişti titulari ai catedralei.

Marea orgă de la Notre-Dame a fost salvată din incendiuMarea orgă de la Notre-Dame a fost salvată de incendiu

Instrumentul restaurat de-a lungul secolelor, deşi structura sa esenţială datează de la începutul secolului al XV-lea, "este în parte prezervat, însă este acoperit de cenuşă, praf şi apă", a declarat Philippe Lefčvre, care cântă la orga din Notre-Dame din Paris de 35 de ani, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

„În următoarele luni totul se va usca, iar acest lucru riscă să provoace probleme de structură", a explicat emoţionat instrumentistul în vârstă de 70 de ani. "Să sperăm că va putea rămâne stabilă, imediat ce va putea fi pusă la adăpost", a precizat el, subliniind că orga este una dintre cele mai mari din Europa.

„Orga cea mică, aflată sub fleşă, a fost însă afectată de flăcări", a precizat el.

Organistul şi-a mărturisit spaima când a văzut pagubele suferite de catedrală, unde miercuri trebuia să cânte pentru o slujbă de dinaintea Săptămânii Mari de Paşte.

„Însă ce-i mai rău a fost evitat, Notre-Dame este încă în picioare şi este reconfortant să vezi reacţia unanimă a lumii întregi", subliniind că „Notre-Dame a vieţuit alături de oameni de-a lungul secolelor".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării