main logo
333

Marea Britanie refuză să se alăture alianţei pentru multilateralism

Miniştrii britanici refuză implicarea în cadrul iniţiativei „alianţa pentru multilateralism”, lansată de reprezentanţii Franţei şi Germaniei în cadrul reuniuni Adunării Generale a ONU, marcând astfel felul în care Brexit influenţează politica externă a Marii Britanii.

Marea Britanie refuză să se alăture alianţei pentru multilateralism

La iniţiativa ministrului german de Externe, Heiko Maas, şi a omologului său francez, Jean-Yves Le Drian, „alianţa pentru multilateralism” reprezintă un mijloc de prevenţie împotriva a ceea ce Le Drian a descris ca fiind „sălbăticirea lumii” şi abandonarea ordinii bazată pe reguli, instalată în 1945, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Demersul, planificat pe parcursul a şase luni, a fost văzut ca o reacţie împotriva susţinătorilor vocali ai suveranităţii naţionale, precum Donald Trump; alianţa fiind privită de către cele două state fondatoare ca fiind cel mai important răspuns diplomatic colectiv împotriva naţionalismului, iar refuzul adoptat de Marea Britanie marchează măsura în care Brexitul conduce la distanţarea politică dintre statul britanic şi blocul european.

La prima întâlnire a alianţei, programată pentru ziua de joi, vor participa peste 50 de miniştri, însă Marea Britanie nu va trimite niciun reprezentant şi refuză semnarea a cinci din cele şase declaraţii aferente demersului diplomatic.

Din rândul statelor care s-au alăturat iniţiativei franco-germane, conform declaraţiilor făcute de ministrul francez de Externe, Le Drian, se regăsesc Franţa, Germania, Japonia, Canada, Chile, Mexic, Singapore, Ghana şi altele.

Totodată, acesta a făcut următoarea apreciere: „Simptomele unei adevărate sălbăticirii a lumii se acumulează, punând în pericol edificiul multilateral pe care l-am dezvoltat în mod colectiv, în urma lecţiilor învăţate prin cele două războaie mondiale”; punând, totodată, alianţa în scopul „oferirii unei voci majorităţii imense a statelor care cred în eficienţa cooperării internaţionale”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării