main logo
617

Marea Britanie anunță că serurile anti-COVID au salvat 100.000 de vieți

Vaccinurile COVID-19 au salvat peste 112.000 de vieți și au prevenit 24 de milioane de cazuri de boală, au declarat marți oficialii britanici.

Marea Britanie anunță că serurile anti-COVID au salvat 100.000 de vieți

Aceștia recomandă a treia doză de vaccin tuturor persoanelor vulnerabile, personalului medical din prima linie și celor cu vârsta peste 50 de ani, relatează Reuters, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

„Ultimele noastre estimări sunt că, de când am început să utilizăm aceste vaccinuri, probabil că s-au evitat 24 de milioane de cazuri de COVID în Marea Britanie și 112.000 de decese”, a declarat vice-consilierul pe teme medicale al guvernului britanic, Jonathan Van-Tam. "Nu am trecut de pandemie. Știm că iarna aceasta ar putea fi foarte dificilă uneori".

Cetăţenii britanici de peste 50 de ani se vor putea vaccina cu a treia doză de ser anti-Covid. Sunt vizați în special angajații din Sănătate și personalul din casele de bătrâni.

Guvernul a luat decizia după ce a primit avizul experţilor, care au recomandat utilizarea serului de la Pfizer/BionNTech pentru acest program.

Experţii recomandă ca doza trei de ser anti-Covid să fie administrată în acelaşi timp cu vaccinul gripal, care oferă imunitate pe timpul iernii, relatează Reuters.

Persoanele vulnerabile şi cele cuprinse între 16 şi 65 de ani care fac parte din categoriile de risc vor putea primi doza trei de vaccin. Programul include trei vaccinuri - AstraZeneca, Pfizer şi Moderna - însă experţii au recomandat folosirea serului de la Pfizer, considerând că este perfect tolerat şi se pretează dozei de rapel.

Serul de la Pfizer va putea fi administrat inclusiv celor care au fost vaccinaţi cu schema completă cu serul de la AstraZeneca. 

Britanicii vor putea primi doza trei de vaccin la cel puţin şase luni de la primirea celei de-a doua doze de ser.

Măsura va fi extinsă şi restului populaţiei, deși nu toată lumea sub 50 de ani va avea nevoie de doza trei de ser, potrivit Comitetului pentru Vaccinare din Marea Britanie.

Unii oameni de știință de renume, inclusiv de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și Organizația Mondială a Sănătății, au declarat luni într-un articol în jurnalul medical Lancet că doza trei de COVID nu este încă necesară pentru populația generală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării