202
0
Manuscrisul original al romanului "Procesul, expus într-un muzeu berlinez
202
0

Manuscrisul original al celebrului roman "Procesul", de Franz Kafka, rămas neterminat, va fi expus la Berlin în vara acestui an, au anunțat miercuri reprezentanții muzeului Martin-Gropius-Bau.

Manuscrisul original al romanului "Procesul, expus într-un muzeu berlinez. Foto: agerpres.ro

Reprezentanții muzeului au organizat o conferință de presă în care au prezentat jurnaliștilor acel volum de 171 de pagini, cu scrisul de mână foarte mărunt al lui Kafka. Volumul, expus într-o cutie special construită, care protejează paginile de lumină și curenții de aer, va putea fi admirat de public începând de vineri.

"Procesul", una dintre cele mai traduse cărți din literatura de limbă germană, tratează subiecte precum frustrare și sentimentul de alienare, spunând povestea unui bărbat care este arestat de o autoritate îndepărtată și inaccesibilă, fără ca natura crimei sale să îi fie dezvăluită vreodată lui sau cititorului, scrie agerpres.ro.

Cartea a fost scrisă în 1914, când Kafka a trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional, după despărțirea de logodnica lui, Felice Bauer, în hotelul Askanischer Hof, care se află vizavi de muzeul Martin-Gropius-Bau.

"Pentru noi este o încântare să putem expune manuscrisul atât de aproape de locul care a declanșat scrierea lui", a declarat Ulrich Raulff, directorul Arhivei Literare din orașul Marbach.

Această instituție a reușit să achiziționeze manuscrisul la o licitație organizată în 1988 cu ajutorul unor donații și finanțări de stat, cu o sumă record pentru acele timpuri — 3,5 milioane de mărci germane (echivalentul a 2 milioane de dolari).

Manuscrisul, note explicative, filmul regizat pe baza acestui text în 1962 de regizorul american Orson Welles și fotografii din colecția Klaus Wagenbach vor putea fi admirate de vizitatori până pe 28 august.

Citește și
article image
O delegaţie rusă a participat la deschiderea unui muzeu în...
0
115
article image
În Iordania există un muzeu militar subacvatic
0
132
article image
Un turist a deschis seiful pe care nimeni nu l-a putut...
2
609
article image
Vizitatorii unui muzeu de artă modernă au fost păcăliți
0
489