main logo
1102

Manifestaţii ale vestelor galbene: Protestul unor tinere la bustul gol

,,Vestele galbene” continuă protestele în Franţa, în ciuda promisiunilor oficiale.

Manifestaţii ale vestelor galbene: Protestul unor tinere la bustul gol

 Peste o mie de manifestanţi se aflau sâmbătă în jurul orei 11:00 pe străzile capitalei Franţei, pentru al cincilea weekend consecutiv de proteste, şi aproximativ 60 de persoane au fost arestate, a anunţat prefectura poliţiei din Paris, relatează AFP. Este o “mobilizare mai slabă” şi, prin urmare, “o mobilizare a huliganilor mai slabă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, pentru BFMTV, adăugând că “poliţia rămâne mobilizată”, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Protestarii au anunţat noi manifestaţii de amploare în toată Franţa în acest week-end, însă sâmbătă dimineaţă pe străzile din Paris erau mai mulţi poliţişti decât “veste galbene”.

O parte dintre manifestanţi s-au adunat în faţa Operei, iar alţii, pe Champs-Elysees. Majoritatea cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

O figură aparte au făcut-o mai multe tinere la bustul gol, deghizate în Marianne, emblema Franţei. Nu este clar ce grup a organizat acest protest care a devenit viral, imaginile făcând rapid înconjurul lumii.

Câteva zeci de persoane au fost reţinute până la ora locală 11. Protestele s-au redus în amploare după discursul prezidenţial de luni.

Emmanuel Macron a anunţat luni seară o serie de măsuri care vizează relansarea puterii de cumpărare, încercând să calmeze “vestele galbene” şi recunoscând că nu a reuşit să înţeleagă criza imediat, relatează AFP.

Într-o alocuţiune de circa 15 minute, foarte aşteptată, preşedintele francez a promis o serie de măsuri care merg în sensul creşterii puterii de cumpărare solicitate de “veste”: creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, defiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună.

În plus, el le-a cerut angajatorilor care pot face acest lucru “să plătească o primă de sfârşit de an” care nu va fi fiscalizată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării