Mâncărica de cartofi românească, inclusă în meniul unui restaurant din SUA
Mâncărica de cartofi, cunoscutul preparat din copilărie, a ajuns în meniul unui restaurant select din Statele Unite după ce un student român și-a surprins colegii cu ce a gătit.

Cu multe legume, pastă de tomate și fără carne rețeta de pe vremea bunicilor a fost listată ca garnitură alături de alte delicii sofisticate, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Și deloc suprinzător este foarte cerută de clienții americani.
Protagonistul acestei povești, Tudor Ungureanu, un student român de 20 de ani care lucrează vara într-un complex din statul american Idaho, este cel care a lansat meniul: ”le-a gătit colegilor din bucătăria localului o mâncărică de cartofi după rețeta de acasă”.
Tudor Ungureanu, ajutor de bucătar: "Rețeta bunicii mele o ceapă călită, cu puțin ardei, am pus și o roșie, cu pastă de tomate, apoi cartofii. Șeful meu bucătar a fost așa de bucuros și i-a plăcut așa de mult la gust încât a zis hai să o băgăm în meniu”.
Iar surpriza nu se oprește aici. La scurt timp după introducerea în meniu, clienții au cerut, în câteva zile, sute de porții. Pe...românește.
Tudor Ungureanu: „Vorbeam cu managerul când a scris meniul și îl întrebam „nu vrei să îl traducem”? Că mâncărică de cartofi -potato stew- și lumea ar înțelege mai ușor și a zis nu, că fiecare trebuie să aibă experiența asta a unei mâncăruri românești.”
Mâncărica de cartofi are o rețetă simplă, rapidă, însă se gătește în puține restaurante de la noi.
Preparatul este doar în meniul pentru livrări și costă 15 lei o porție generoasă.
Adriana Duna, Proprietar Restaurant: „Se vinde în special în perioada de post”.
Studenții români care merg să lucreze peste Ocean au mai impresionat și cu alte preparate.
Ana Maria Boca, Reprezentant Agenţie Work and Travel: „Era o persoană care a fost foarte impresionată de sarmalele noastre şi a creat o seară românească la un local foarte important din Ocean City unde găteau efectiv oale mari de sarmale pentru toată lumea”.
Mâncarea românească este tot mai apreciată și de experți. Potrivit celor de la Taste Atlas, de pildă, care fac topul celor mai bune preparate din lume, țara noastră a urcat, anul trecut, pe locul 24 în lume, cu diferite preparate. Cele mai apreciate au fost mujdeiul și ciorba rădăuțeană.